>>>
> Magazin > Eko&urbano > Podgorica dobija rendžersku službu pri agenciji za upravljanje zaštićenim područjima

Podgorica dobija rendžersku službu pri agenciji za upravljanje zaštićenim područjima

meCrnogorski available languages

Podgorički Rendžeri! Podgorica dobija rendžersku službu pri agenciji za upravljanje zaštićenim područjima

Podgorički Rendžeri! Podgorica dobija rendžersku službu pri Agenciji za upravljanje zaštićenim područjima

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sa saradnicima obišao je danas u Bulevaru revolucije prostorije Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada, novog gradskog preduzeća koje je u fazi priprema za početak rada. Nakon obilaska preduzeća on je istakao da je zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promjena najvažniji zadatak ove generacije.

– Formiranje Agencije motivisano je našom željom da zaštitimo prirodna bogatstva koja se nalaze na teritoriji glavnog grada. Aktuelna gradska uprava je poznata po tome što veliku pažnju posvećuje „zelenim“ temama. Podsjetiću da smo nedavno sa našim prijateljima i partnerima iz Opštine Danilovgrad i jednim brojem nevladinih organizacija uspjeli da zaštitimo rijeku Zetu. Potom smo zahvaljujući angažovanju naših kolega iz Sekretarijata za prostorno planiranje zaštitili brdo Gorica kao jedan od najvažnijih resursa. Logičan nastavak te priče je podrazumijevao institucionalno uobličavanje projekata, programa i inicijativa i kao rezultat toga dobili smo novu Agenciju od koje očekujemo puno. Trebaće vremena da se ona kadrovski osposobi i da ljudi koji će biti angažovani počnu da rade u punom kapacitetu, ali ideja je da uspostavimo efikasan sistem kontrole i zaštite na teritoriji glavnog grada – rekao je Vuković.

Gradonačelnik je zajedno sa direktorom Agencije Dragutinom Đekovićem najaviko da će u okviru nje biti formirana rendžerska služba koja će vršiti redovne kontrole i patrole u djelovima grada koji su na udaru vandala i nesavjesnih pojedinaca.

– Ovo je naš sistemski, institucionalni odgovor na pojave tog tipa i rezultat našeg nastojanja da za buduće generacije zaštitimo prirodno bogatstvo – saopštio je Vuković.

Đeković je podsjetio da je Agencija formirana u maju prošle godine i da se do sada radilo na njenom adminsitrativnom uobličavanju.

– Sada ide kadrovsko popunjavanje stručnih službi koje će krenuti odmah sa izradom petogodišnjih planova upravljanja za zaštićena područja – rekao je Đeković.

meCrnogorski available languages

Top