>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Pogledajte kako je Google obilježio Dan nezavisnosti Crne Gore

Pogledajte kako je Google obilježio Dan nezavisnosti Crne Gore

meCrnogorski available languages

Danas je, prije svega, jedno lijepo podsjećanje na Referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore koji je održan 2006. godine nakon kojeg su crnogorski građani odlučili da žive u samostalnoj državi. Istorija je ispisana (pogledajte ovaj sjajan članak), nezavisnost proglašena, razni procesi u Crnoj Gori su započeti. Ove godine bi željeli da damo akcenat na jedan segment marketinga i imidža Crne Gore u svijetu.

Svim građankama i građanima Crne Gore, kompanija X želi srećan Dan nezavisnosti“, veselo se čuje sa radija i crnogorskih kanala malih ekrana, u 2-3 slične varijacije. Iste čestitke se mogu pročitati u prazničnom dvobroju dnevne štampe.

Postavlja se pitanje, zbog čega sve te silne kompanije i dalje toliko velikodušno koriste tradicionalne medije kao sredstvo komunikacije sa klijentima? Smatraju li da su ti isti građani i građanke provode 5-6h pored televizora i vesele se da gledaju pozdravne poruke prije dnevnika? Da svaki dan ujutru odu do trafike i kupe novine ne bi li prelistali naslove vijesti koje su se desile prije par dana? Smatraju li da isti građani ne umiju da koriste internet, ne čitaju vijesti na portalima, ne koriste društvene mreže, ne slušaju video i audio stream servise?

..Crna Gora je imala sreću što je referendum vođen prije pojave društvenih mreža, jer ko zna kako bi sve to prošlo…

Osnovno: Internet = Google inc.

Ostavimo sada sa strane streaming servise – nekima to zvuči prekomplikovano. Idemo od osnove interneta zvane – Google. Google je internet stranica koja je neprikosnovena za pretragu, korporacija koja jedino sama sebi može da parira, a ujedno i početna stranica za surfovanje internetom. Kod nje je fora što je nevjerovatno jednostavna stranica – pozadina = bijela, šareni logo i ispod njega kvadrat u koje se unosi pretraga. I samo jedna jedina promjena može da izazove nevjerovatnu medijsku pažnju, a to je privremena promjena loga povodom nekog događaja.

Fenomen zvani Gugl Dudl

Sigurno da ni cjelokupni redizajn nekog regularnog sajta ne izaziva toliku medijsku pažnju kada povodom neke godišnjice doda neku fotografiju, animaciju, zvukove ili kratki film. Čak i portali javnih servisa RTCG.me , RTS ili HRT redovno pišu o otme. Zapravo, pogledajte koliko samo stranica postoji koje pišu o fenomenu zvanom Gugl Dudl (po Vuku), a nekoliko miliona o tome piše na raznim jezicima.

Među tim novostima ima nnn godina od rođenja osobe X, nn godina od kako je osoba Y izmisila to-i-to, Gugl čestitao dan Srbije, Mađarske, Hrvatske, BiH, Slovenije, Albanije. Za Crnu Goru se Google nikad nije potrudio da tako nešto osmisli.

Iskreno, ova pojava zvana “Google Doodle” nas nešto i ne tangira previše – to je njihova poslovna politika. Niti se ja kao pojedinac osjećam bolje ako mi elektroprivreda ili željeznica čestita praznik preko novina. Ali, problematično je to što se Crna Gora u očima ove velike korporacije uopšte i ne smatra ozbiljnom destinacijom. Očekivali smo da na današnji dan, kad odemo na internet vidimo:

Google doodle Montenegro gugl dudl Crna Gora by Senat.me

Međutim, u stvarnosti…

Ostalo iz ponude Google-a…

Do skoro je bila blokirana automatska ispuna riječi kada se ukuca riječ Montenegro, valjda zbog “N-word”-a u njoj. U padajućojim listama (eng. drop-down menu)  u odabiru nema crnogorskog jezika, pa ni Crne Gore kao ponuđene države za brojne guglove servise. Na kraju, Google Maps ima ucrtane loše granice države prema svim zemljama sa kojima se Crna Gora graniči. Naravno, na “štetu” Crne Gore. O tome ćemo posebno govoriti…

Digitalno crnogorsko društvo kroz koju godinu…

Zaključak je da Crna Gora kao državu nema svoju digitalnu strategiju, nema svoj internet marketing, ne komunicira sa multi-nacionalnim Internet kompanijama. Niti ima naznaka da će ikada osnovati svoje predstavništvo u Crnoj Gori. To ne moraju ni biti velike kompanije, ali recimo – da barem ozbiljni turistički sajtovi imaju svoje lokalne verzije za crnogorsko tržište – ali NE. Mislimo na Booking, AirBnB, Trivago, Hotels, Otel itd. prije svih.

Možemo reći da je Crna Gora imala sreću što je referendum vođen prije pojave društvenih mreža, jer ko zna kako bi sve to prošlo. Sa današnjom infrastrukturom i digitalnom strategijom – teško. Facebook je u to vrijeme bio u osnivanju, širokopojasni internet nije bio pisutan kao ni Youtube. Razmjena video sadržaja sa 56p-256p se odvijala preko infrared-a ili eventualno Bluetooth-a. Ruku na srce, postojala je društvena mreža zvana MySpace. I danas mnogi ljudi sa 30+ godina imaju problema jer im i dalje stoji MySpace profil sa slikom dok su imali akne i 17 godina kao javan na internetu, ali ne mogu da ga ugase, jer je danas nemoguć pristup mailovima sa @cg.yu nastavkom.

Nadamo se da će se imidž Crne Gore promijeniti barem u virtuelnom, digitalnom svijetu za koju godinu ako već teže može u realnom. Srećan Dan nezavisnosti Crne Gore. Građanke i građani Crne Gore – ostanite nezavisni.

meCrnogorski available languages

Top