>>>
> Finansije i investicije > Poljoprivredne subvencije: 332 hilj.€ za 1400 poljoprivrednika

Poljoprivredne subvencije: 332 hilj.€ za 1400 poljoprivrednika

meCrnogorski available languages

Poljoprivredne subvencije: 332 hilj.€ za 1400 poljoprivrednika

Poljoprivredne subvencije: 332 hiljade eura za 1.400 poljoprivrednika

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja sa isplatom podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz mjere Agrobudžeta za 2020. godinu, koje se realizuju planiranom dinamikom.
Ovih dana kontinuirano se isplaćuje direktna podrška po hektaru u biljnoj proizvodnji. Nakon što je krajem juna izvršena uplata podrške za 907 poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili pravo na subvenciju po hektaru za višegodišnje zasade pod voćem, maslinom, vinovom lozom, ljekovitim i aromatičnim biljem, u međuvremenu je to pravo ostvarilo još 485 korisnika  čiji je ukupni iznos sredstava za podršku 116 735,30 €.
maslinari masline dobro bolje domaće poljoprivreda crna gora montenegro Poljoprivredne subvencije: 332 hilj.€ za 1400 poljoprivrednika
Ukupno, po osnovu ovog javnog poziva do sada je isplaćena podrška za  1. 392 korisnika, sa iznosom podrške od oko 332 hiljade eura.
Proizvođači su ostvarili pravo na podršku koja je ove godine uvećana na 200 eura po hektaru prihvatljive površine. Korisnici mlađi od 40 godina imali su pravo na dodatno plaćanje u iznosu do 10€/ha obradive površine.
Podsjećamo da je Javni poziv za dodjelu podrške po površini za direktna plaćanja za višegodišnje zasade trajao od 25. februara do 17. juna 2020.
Takođe, podsjećamo proizvođače da se, shodno uslovima javnog poziva, zahtjev za podršku se može podnijeti i u dodatnom roku (za zakašnjele zahtjeve), najkasnije do 17. jula 2020. godine, s tim da se u tim slučajevima smanjuje visina plaćanja po danu kašnjenja.
Ministarstvo će nastaviti postepeno sa isplatom ostalih zahtjeva za podršku za direktna plaćanja i organsku proizvodnju nakon što bude realizovana administrativna provjera i dokazana kompletnost u pogledu dokumentacije i novoprispjelih zahtjeva.
Ova mjera finansira se iz Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS 2), koji finansira Svjetska banka, a implementira ga Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Korisnici ove podrške, moraju upisati ili ažurirati podatke o poljoprivrednim površinama do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i biti upisani u Registar maslinara i/ili vinogradarski registar ili registar organskih proizvodjaca ukoliko je zahtevana podrška za organsku proizvodnju, do dana podnošenja zahtjeva za podršku.
izvor: Vlada CG

meCrnogorski available languages

Top