>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Posebne mjere za Cetinje, Nikšić i Podgoricu / NKT

Posebne mjere za Cetinje, Nikšić i Podgoricu / NKT

meCrnogorski available languages

Posebne mjere za Cetinje, Nikšić i Podgoricu / NKT

Posebne mjere za Cetinje, Nikšić i Podgoricu / NKT

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da u Prijestonici Cetinju i opštini Nikšić budu uvedene iste privremene mjere sprečavanja širenja koronavirusa kakve su nedavno uvedene u Podgorici.
Imajući u vidu epidemiološku situaciju na Cetinju i u Nikšiću i posebno zabrinjavajući uzlazni trend broja aktivnih slučajeva koronavirusa, NKT je dalo Ministarstvu zdravlja saglasnost na naredbe koje podrazumijevaju posebne mjere u Prijestonici Cetinju i Opštini Nikšić:
Posebne mjere za Cetinje, Nikšić i Podgoricu / NKT
1) Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, uključujući i djecu stariju od sedam godina. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja.
2) Moraju nositi zaštitne maske zaposleni i putnici u vozilima javnog prevoza (autobus, kombi, auto-taksi) i vozilima kojima se obavlja prevoz zaposlenih za sopstvene potrebe, kao i vozači i putnici u putničkom motornom vozilu (osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva), uz primjenu i drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
3) Okupljanje građana na otvorenim javnim mjestima ograničeno je do 40 osoba, a na zatvorenim do 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski.
4) Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) obavezni su da rad organizuju na način da:
– za stolom sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta;
– onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka;
 između stolova obezbijede udaljenost od najmanje 2 m, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore;
– obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
5) Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m², ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbijede poštovanje drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Mjere koje se od ponoći uvode u Prijestonici Cetinju i u opštini Nikšić primjenjivaće se sedam dana, nakon čega primjena može biti produžena.
Nema zaštićenih niti pošteđenih od koronavorusa. Niti postoje opština ili grad koji nijesu u opasnosti. Stoga je bitno da, i tamo gdje nijesu na snazi stroge mjere, građani sami usvoje one obrasce ponašanja koji su efikasni u prevenciji: nošenje maski uvijek i svuda, distanca koliko god je to moguće i higijena ruku.
Izvor: Vlada CG, 19/07/2020

meCrnogorski available languages

Top