>>>
> EU/Politiko > Potpisan dogovor o Evroazijskoj ekonomskoj zajednici

Potpisan dogovor o Evroazijskoj ekonomskoj zajednici

meCrnogorskienEnglish available languages

Predsjednici Ruske Federacije, Kazahstana i Bjelorusije Vladimir Putin, Nursultan Nazarbajev i Aleksandar Lukašenko nakon održanog sastanka Evroazijskog ekonomskog izvršnog savjeta potpisali su sporazum o Evroazijskoj ekonomskoj zajednici (EAEZ). Sporazum o EAEZ-u stupiće na snagu teritorije carinske unije prvog januara 2015. godine.

Rad na tekstu sporazuma otpoćeo je u novembru 2011. godine na prvom sastanku Izvršnog savjeta EAEZ-a, gdje su predsjednici Rusije, Bjelorusije i Kazahstana usvojili deklaraciju o Evrpazijkoj ekonomskoj integraciji, koja je postala “mapa puta” razvoja integracionog procesa.

Na ruskoj strani je u izradi nacrta završnog sporazuma učestvovalo preko 30 saveznih izvršnih organa. Dokument je zasnovan na normama ugovornog pravnog okvira Carinske unije i Zajedničkog ekonomskog prostora, koji su optimizirani, poboljšani i usaglašeni sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Tri države obavezale su se da obezbijede slobodan protok roba, usluga, kapitala i radne snage, kao i da sprovedu koordinisanu politiku u ključnim ekonomskim sektorima, kao što su energetika, industrija, poljoprivreda i saobraćaj.

Izvor: Kremlj

meCrnogorskienEnglish available languages

Top