>>>
> Ekonomija Crna Gora > Preko 33 miliona eura za 15 hiljada kompanija

Preko 33 miliona eura za 15 hiljada kompanija

meCrnogorski available languages

Preko 33 miliona eura za 15 hiljada kompanija

Preko 33 miliona eura za 15 hiljada kompanija

Kroz implementaciju drugog paketa mjera pomoći crnogorskoj privredi, odnosno kroz predmetne subvencije, obrađeno je blizu 30 hiljada zahtjeva, te izvršena isplata od oko 33 miliona eura za 15 hiljada privrednih društava, kazao je za PR Centar generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić.

On je naglasio i da je oko 65 hiljada zaposlenih dobilo subvenciju kroz taj Program, odnosno, da je za dva mjeseca isplaćeno oko 130 hiljada ličnih dohodaka.

„Takođe, jedna mjera koju smo imali kroz drugi paket, jeste subvencija za novozaposlene. I za prva dva mjeseca, subvenciju za novozaposlene dobilo je blizu 300 radnika,“ kazao je Babić.

U Ministarstvu ekonomije ističu da su gotovo sve djelatnosti bile obuhvaćene drugim paketom mjera pomoći i da je veoma mali broj onih djelatnosti koje su isključene iz programa, jer ni u kom smislu nisu bile ugrožene.

„Smatramo da su mjere Vlade Crne Gore bile pravovremene, kvalitetne, i što je najvažnije da su dale rezultate i da su ih privrednici, u mjeri u kojoj im je bilo potrebno, na najbolji  način iskoristili,“ kazao je Babić.

On je kazao da je u kriznom trenutku najvažnije bilo pomoći privredi da prebrodi najkritičniji trenutak prije nekoliko mjeseci, te pomoći radnicima, odnosno njihovim zaposlenima, da u tom trenutku ne ostanu bez posla.

 

CoVID19 Business growth opportunities - wef Preko 33 miliona eura za 15 hiljada kompanija

„Od privrednika smo dobili pozitivne komentare. Kazali su nam da su mere odgovarale aktuelnom trenutku, zadovoljni su načinom implementacije mjera, kao i činjenicom da smo uspjeli ne samo odložiti određene finansijske obaveze koje su preduzeća imala, već da smo uspjeli pokriti troškove i za zarade njihovih radnika,“ istakao je Babić.

On je objasnio i da su neposredno nakon usvajanja Drugog, započeli rad na Trećem paketu mjera pomoći privredi.

„U prethodnih par mjeseci, intenzivno smo radili na tome. I kako je najavljivano, u bliskoj budućnosti možemo očekivati i usvajanje trećeg paketa ekonomskih mjera koji će se po svom karakteru i sadržaju razlikovati od prva dva paketa. On će uz sanacionu, imati i razvojnu komponentu,“ kazao je Babić.

U kompaniji Alfa Ton Lekić ističu da ni njima, kao i mnogim drugim kompanijama u Crnoj Gori,  nije bilo lako da se suoče sa zatvaranjem privrede na skoro dva mjeseca.

„NKT je 18. marta donijelo odluku kojom je naša firma morala da zatvori sve maloprodaje. S obzirom da mi imamo i veleprodajni objekat, on je nastavio sa radom, ali u smanjenom obimu, jer je interesovanje naših kupaca palo. Analizama koje su rađene naknadno procijenili smo da je od 60 do 70 odsto prihoda bilo manje nego što je uobičajeno u tom periodu, a kako su prihodi bili smanjeni troškove smo značajno pokrivali iz rezerve iz prethodnog perioda i naravno uz pomoć Vlade Crne Gore i njenih mjera,“ kazala je menadžerka finansija i računovodstva u kompaniji Alfa Ton Lekić Ivana Luković.

Ona je kazala da su im Vladine mjere pomoći veoma značile naročito u dijelu pokrivanja svih fiksnih troškova kao što su komunalije, zakup i zarade zaposlenih.

„U okviru drugog paketa mjera koristili smo subvencije zarada zaposlenih kao i mjeru produženja limita za odloženo plaćanje carinske garancije. To nam je značilo iz razloga što je nabavno tržište našeg preduzeća najvećim djelom oslonjeno na uvoz i u tom momentu nam je carinski dug bio jako visok pa nam je odlaganje tog duga na 30 do 60 dana mnogo značilo kako bi u trenutku kad nismo bili dovoljno likvidni mogli da izmirimo sve obaveze i to bez zateznih kamata i ostalih troškova koje sleduju,“ objasnila je Luković.

Luković je istakla da bi kroz Treći paket mjera trebalo izvršiti disperziju ekonomskog rizika kako bi se i druge privredne grane koje su „možda i zapostavljene u prethodnom periodu“ više uključile u naš bruto društveni proizvod.

„Smatram da je Vlada CG prepoznala i na vrijeme regaovala u prethodnom periodu tako da imam povjerenje da će i u narednom periodu i u Trećem paketu mjera prepoznati potrebe crnogorske privrede i donijeti najbolje moguće odluke kako za privredu tako i za građane,“ poručila je Luković.

I u kompaniji City taxi Podgorica prošli su sličan put. Kažu da se Drugi paket mjera pojavio u pravom trenutku i naročito im pomogao u dijelu subvencija za zaposlene.

„To je bila prava pomoć za našu firmu, jer smo u tom trenutku počeli da radimo – morala su auta da se servisiraju, moralo je da se obezbijedi gorivo i naročito važno subvencije za zarade zaposlenih. Sve to nam je pomoglo da počnemo oporavak kompanije,“ kazao je pravni savjetnik u kompaniji City taxi Podgorica Nenad Štibilj.

Izvor: Ministarstvo ekonomije

Preko 33 miliona eura za 15 hiljada kompanija preko

meCrnogorski available languages

Top