>>>
> EU/Politiko > Prije 8 godina Crna Gora proglasila nezavisnost

Prije 8 godina Crna Gora proglasila nezavisnost

meCrnogorski available languages

Prije 8 godina, 3. juna 2006. godine, Skupština Crne Gore proglasila je nezavisnost na svečanoj sjednici donijevši Odluku o proglašenju nezavisnosti i Deklaraciju nezavisnosti Crne Gore. Istupanjem iz zajendičke države sa Srbijom, Crna Gora je ponovo postala nezavisna država nakon 88 godina.

Odluku o proglašenju nezavisnosti, podsjeća Pobjeda, usvojili su poslanici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, kao i Građanske partije, Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori. Formalnom proglašenju nezavisnosti Crne Gore u Skupštini nijesu prisustvovali poslanici Bloka za zajedničku državu, jer navodno nijesu priznavali rezultate referenduma.

Podsjećamo, na Referendumu o nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2006. godine u korist nezavisnosti i punog međunarodno-pravnog suvereniteta Crne Gore glasalo je 55,45% glasača. Prag za odluku o nezavisnosti pod pritiskom Evropske komisije bio je postavljen na neuobičajenih 55%+1 glas, što predstavlja jedinstveni primjer u svijetu.

Proglašenje nezavosnosti Crne Gore

Za ovu priliku, portal vam predstavlja kako su pojedine Internet prezentacije izgledale u to vrijeme i šta su elektronski mediji izvještavali i prenosili:

meCrnogorski available languages

Top