>>>
> Biznis > Program izvrstnosti klastera: otvoren javni poziv

Program izvrstnosti klastera: otvoren javni poziv

meCrnogorski available languages

U okviru Programa EU COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs) 2014-2020 otvoren je Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga namijenjen Evropskom programu klastera izvrsnosti (European Cluster Excellence Programme).

Poziv je otvoren sa ciljem da podstakne konkurentnost malih i srednjih preduzeća i njihov pristup globalnim tržištima, omogući upravljanje klaster organizacijama, njihovu razmjenu i strateško partnerstvo (posredstvom i pilot projekta ClustersXchange), te da unaprijedi saradnju, povezivanje i znanje u cilju profesionalizacije specijalizovanih usluga podrške malim i srednjim preduzećima i klaster organizacijama neophodne vještine za istraživanja i nova rješenja.
Pozivom se takođe nastoji omogućiti malim i srednjim preduzećima da pronađu partnere sa komplementarnim nadležnostima (tehnološki centri i druge organizacije) u cilju preuzimanja vrijednosti koje prevazilaze nacionalne, regionalne i sektorske granice, te omogući klaster organizacijama udruživanje u Evropska strateška partnerstva klastera (European Strategic Cluster Partnerships).

Evropsko strateško partnerstvo klastera nastoji da:
– Unaprijedi vještine odgovornih u klaster organizacijama u pružanju podrške malim i srednjim preduzećima
– Podrži razvoj sveobuhvatne strategije klastera za pojedinačne klaster organizacije, kao i međuregionalnu saradnju i razvoj
– Organizuje aktivnosti saradnje, umrežavanja, sticanja znanja i projekte saradnje
– Pruži podršku sprovođenju novog pilot projekta ClustersXchange

Podnosioci projektnog prijedloga su klaster organizacije i poslovne mreže, uključene u Evropsku platformu za saradnju sa klasterima (European Cluster Collaboration platform) ili su u procesu pristupanja. Podnosioci projektnog prijedloga moraju da budu pravne osobe koje su u potpunosti ili djelimično javna ili privatna lica.

Projektni prijedlozi moraju da budu dostavljeni od strane konzorcijuma koji je:

– sastavljen od najmanje tri različita pravna lica
– osnovan u tri različite zemlje
– uključuje najmanje jednu organizaciju klasifikovanu kao „manje razvijenu“ ili „u tranziciji“

Više informacija možete pronaći na linku:

meCrnogorski available languages

Top