>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Programiranje / Kodiranje : Priručnik za učenike

Programiranje / Kodiranje : Priručnik za učenike

meCrnogorski available languages

Programiranje / Kodiranje : Priručnik za učenike

Kompanija doMEn d.o.o, agent registracije nacionalnog crnogorskog domena – .ME, objavila je priručnik pod nazivom “DoMEn škola programiranja: Kreiraj svoju prvu igrunamijenjen osnovcima i srednjoškolcima zainteresovanim za programiranje.

Priručnik prati rad u programskom jeziku Scratch, kako bi mlade koji nisu imali priliku da uče programiranje, naučio prvim koracima i dao im neophodne instrukcije za korišćenje ovog programskog jezika. Većina svjetskih obrazovnih sistema nastavu iz oblasti programiranja počinje upravo učenjem programskog jezika Scratch – koji je intuitivan i kroz blokovsko programiranje uči osnovama algoritamskog načina razmišljanja, pa su se autori upravo zbog toga odlučili za ovakav način edukacije.

Kako su iz kompanije došli na ideju da kreiraju ovakav priručnik objašnjava izvršni direktor, Predrag Lešić: “Usled pandemije virusa COVID-19 i mjerama koje su podrazumijevale da školarci ne odlaze u školu, znali smo da treba da uradimo nešto što će im vrijeme koje provode kod kuće učiniti zanimljvijim, ali da ponovo bude korisno i edukativno. Tako smo došli na ideju o priručniku namijenjenom djeci koja do danas nisu učila programiranje, a pauza može biti idealno vrijeme za to. Nadam se da će radoznali mališani upravo ovim priručnikom napraviti svoje prve korake u programiranju, koje kasnije možemo pratiti kroz DoMEn školu programiranja.”

Programiranje / Kodiranje : Priručnik za učenike  Kompanija doMEn d.o.o, agent registracije nacionalnog crnogorskog domena - .ME, objavila je priručnik pod nazivom “DoMEn škola programiranja: Kreiraj svoju prvu igru” namijenjen osnovcima i srednjoškolcima zainteresovanim za programiranje.

Ton priručnika prilagođen je dječjem uzrastu i bez stručnih pojmova objašnjava sve ono što dijete treba da zna da bi jednog dana koristilo programski jezik Scratch. Lekcije priručnika napravljene su po uzoru na one koje se uče u početnoj grupi DoMEn škole programiranja, pa je predviđeno da ovaj kreirani priručnik ostane kao trajni resurs svoj djeci zainteresovanoj za programiranje.

Prošle godine, kompanija doMEn je pokrenula i portal STEM Edukacija gdje će sve mlade informisati o prilikama koje stvara iz oblasti matematike, inženjerstva i ostalih prirodnih nauka. Na portalu se može pronaći i ovaj priručnik, a u toku je i DoMEn kup, jedino online takmičenje u programiranju namijenjeno mladima, koje kompanija doMEn organizuje sa Prirodno-matematičkim fakultetom Crne Gore.

meCrnogorski available languages

Top