>>>
> Magazin > Kultura i Kreacija > Protest na Cetinju zbog FCJK, Koprivica provocirao profesore!

Protest na Cetinju zbog FCJK, Koprivica provocirao profesore!

meCrnogorski available languages

Protest na Cetinju zbog FCJK, Koprivica provocirao profesore!

Na Cetinju je danas održan protest profesora, saradnika i studenata Fakulteta za crnogorski jezik i književnost zbog toga što Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem čelu je Vesna Bratić  nije od prošle godine uplatilo nijednu ratu za tu ustanovu – uprkos zakonskoj obavezi privremenog finansiranja.

Koordinator u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica je provocirao okupljene i slao im poljupce, što je izazvalo burno reakcije i negodovanje.

Dio okupljenih građana je nakon toga pokušao da uđe u zgradu bivšeg ministarstva kulture.

Organizatori okupljanja su spriječili da dođe do većeg incidenta.

“Ovih teških i subdonosnih dana za opstanak Crne Gore dok se sprovodi izdajnička i asimilatorska politika, Cetinje kao u najslavnijim danima svoje istorije pruža otpor okupatorskoj sili koja se sručila na našu zemlju. Promoteri anticrnogorske ideologije osokoljeni podrškom iz komšiluka i zamotani u tuđa u tuda državna znamenja, sada žele udaritl na rad Fakulteta za crnogorski jezik koji nije pristao na kolaboraciju s neprijateljima građanske Crne Gore”, istakao je istoričar sa FCKJ Boban Batrićević.

i love fcjk protest cetinje nijemojavlada

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić istakao je da su ponosni što su javna visokošolska ustanova koja funkcioniše izvan Univerziteta Crne Gore.

“Da nije tako ne bismo imali autonomiju, koju nam ova tuđinska vlada preko svoje ministarke želi ukinuti. Utopili bismo se u ćutnji Univerziteta Crne Gore čija je autonomija zgažena postavljanjem partijskog kadra na njegovo čelo. Nećemo dozvoliti da Vlada premijera Zdravka Krivokapića koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države ugasi FCJK”, poručio je Čirgić.

Prema njegovim riječima danas više nego ikada su ponosni što su se izborili da sjedište Fakulteta za crnogorski jezik bude na Cetinju.

“Slobodarskoj instituciji je jedino mjesto u cetinjskom gnijezdu slobode. Nećemo dozvoliti gašenje Fakulteta”, uvjerava Čirgić.

 


meCrnogorski available languages

Top