>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Putovanje u Crnu Goru – za neke zemlje treba PCR test

Putovanje u Crnu Goru – za neke zemlje treba PCR test

meCrnogorski available languages

Putovanje u Crnu Goru – za neke zemlje treba PCR test

Putovanje u Crnu Goru – za neke zemlje treba PCR test

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, donijelo stratešku odluku o daljem otvaranju Crne Gore u skladu sa zadržavanjem naše prepoznatljive politike najvišeg stepena zaštite građana, stranaca koji žive u našoj zemlji i turista i stvaranjem preduslova za normalizaciju ekonomije pogođene pandemijom koronavirusa.
Na predlog Instituta za javno zdravlje usvojen je skup kriterijuma za povećanje dostupnosti Crne Gore, otvaranje naših granica i omogućavanje nesmetanog međunarodnog saobraćaja uz mjere prevencije širenja koronavirusa. Novi pristup zasnovan je na principima: 1: nediskriminacije – odluka se donosi na osnovu boravka odnosno rezidencijalnog statusa lica, a ne njegovog državljanstva, 2: fleksibilnosti – odluka se donosi na osnovu epidemiološke situacije uz visoku toleranciju za potrebe tranzita kroz Crnu Goru, i 3: zajedničkog i koordinisanog pristupa – Crna Gora kao lider evropske integracije popuštanje mjera sprovodi u komunikaciji i razmjeni epidemioloških podataka sa državama Evropske unije i drugim zemljam kandidatima za članstvo.

U skladu sa usvojenim principima formirane su tri liste država zavisno od: broja aktivnih i novih slučajeva infekcije koronavirusom, trenda kretanja broja inficiranih osoba i ukupnog odgovora određene države na pandemiju uzimajući u obzir dostupne informacije o aspektima kao što su kapaciteti za testiranje, nadzor, praćenje kontakata, liječenje i izvještavanje.
Države čiji rezidenti mogu bez ograničenja ući u Crnu Goru, su: Alžir, Angola, Andora, Antigva i Barbuda, Australija, Austrija, Bahami, Barbados, Brunej, Bugarska, Butan, Češka, Danska, Dominika, Eritreja, Estonija, Etiopija, Fidži, Filipini, Finska, Gambija, Gana, Grčka, Grenada, Grenland, Gruzija, Gvajana, Gvineja, Holandija, Hrvatska, Indonezija, Irska, Island, Istočni Timor, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Južni Sudan, Kambodža, Kamerun, Kenija, Kina, Kipar, Kirgistan, Komorska ostrva, Kongo, Kostarika, Kuba, Laos, Letonija, Liban, Liberija, Libija, Litvanija, Luksemburg, Madagaskar, Mađarska, Malavi, Malta, Malezija, Mali, Maroko, Mauricijus, Mauritanija, Meksiko, Mjanmar, Monako, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nepal, Niger, Nigerija, Nikaragva, Njemačka, Norveška, Novi Zeland, Obala Slonovače, Palestina, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Slovačka, Ruanda, Sejšeli, Senegal, Slovenija, Somalija, Šri Lanka, Sudan, Švajcarska, Sveta Lucija, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vinsent i Grenadini, Tadžikistan, Tajland, Togo, Trinidad i Tobago, Tunis, Uganda, Urugvaj, Uzbekistan, Venecuela, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.
 
Države čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 akreditovane laboratorije, star ne više od 48 sati su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina.

NKT - Sjednica (19.06.2020.) Putovanje u Crnu Goru - za neke zemlje treba PCR test

Nacionalno koordinaciono tijelo je posebno analiziralo epidemiološku situaciju u Srbiji. Konstatovano je da nesmetan protok ljudi i robe predstavlja i stratešku politiku Crne Gore, kojoj je naša zemlja iskreno privržena i naš ekonomski interes i potrebu. Jednoglasno je zaključeno da odluka o otvaranju prema Srbiji može biti donijeta tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca čime je proizveden visoki epidemiološki rizik.
Dio nove politike otvaranja Crne Gore je i današnja odluka da se omogući dolazak turista iz epidemiološki sigurnih djelova pojedinih država (princip regionalizacije) čarter letovima uz prethodnu komunikaciju tur-operatera sa našim nadležnim organima i bilateralni dogovor na nivou nadležnih zdravstvenih institucija.
Ukinuto je ograničenje broja putnika vazduhoplova generalne avijacije kojima je omogućen ulazak u Crnu Goru.
Ista pravila koja važe za sve putnike u smislu država čiji su rezidenti uvedena su i za osobe koje u Crnu Goru dolaze jahtama.
U skladu sa preporukama Evropske komisije Institut za javno zdravlje je predložio, a NKT prihvatilo izuzimanje iz navedenih kriterijuma određenih kategorija lica neophodnih za normalno funkcionisanje vitalnih servisa i usluga i zaposlenih koji predstavljaju jasan ekonomski interes. Posebni uslovi ulaska i kretanja kroz Crnu Goru biće propisane za:
1. Zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i naučne radnike;
2. Lica koja vrše ili obezbjeđuju transport putnika i robe;
3. Diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i radnike humanitarne pomoći u vršenju svojih funkcija
4. Određene kategorije putnika u tranzitu;
5. Lica kojima je potrebna međunarodna zaštita ili dolaze u Crnu Goru iz drugih humanitarnih razloga (poštuje se princip zabrane protjerivanja).
Sve navedene mjere stupaju na snagu u nedjelju, 21. juna u 24:00.
Nacionalno koordinaciono tijelo je posebno analiziralo ukupni razvoj epidemiološke situacije u regionu i šire, kao u broj novih slučajeva infekcije u Crnoj Gori. Konstatovano je da činjenica da epidemiološka istraživanja puteva importacije i eventualne lokalne transmisije još nijesu završena predstavlja razlog više da se građani bez izuzetka i u potpunosti pridržavaju svih propisanih mjera.
Rezultati epidemioloških i bezbjednosnih provjera ukazuju da je nakon gotovo trideset dana u kojima u Crnoj Gori nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije virus ponovo importovan i to neodgovornošću pojedinaca. Time nije samo narušeno javno zdravlje već su ugroženi naša ekonomija i nacionalni interes crnogorske države. Zato sve nadležne institucije imaju dodatni motiv i obavezu da u kontinuitetu snažno sprovode zakonom propisane aktivnosti i procesuiraju pojedince ili grupe koji prijete da neodgovornšću ugroze sve građane.
Usvojen je nedjeljni Izvještaj po donacijama. Do 15. juna 2020. u 09:00 ukupni prilivi su iznosili 8.025.177,90 eura dok su ukupni odlivi iznosili 1.758.173,33 eura. Stanje na računu je 6.267.004,57 eura dok su ukupni prilivi u dolarima iznosili 75.971,72 dolara. Nije bilo odliva.

Putovanje u Crnu Goru korona Putovanje u Crnu Goru korona Putovanje u Crnu Goru korona Putovanje u Crnu Goru korona

meCrnogorski available languages

Top