>>>
> Activism & ORG > Radio amateri Crne Gore obilježavaju mjesec telekomunikacija

Radio amateri Crne Gore obilježavaju mjesec telekomunikacija

meCrnogorski available languages

Radio amateri Crne Gore obilježavaju mjesec telekomunikacija pod sloganom “Slavimo doprinos radioamaterizma društvu”

Svjetski dan radio-amatera se obilježava 18. aprila, na dan kada je 1925. godine osnovana Međunarodna radio-amaterska unija (IARU). Savez radioamatera Crne Gore tradicionalno je organizovao brojne aktivnosti kako bi obilježio ovaj dan i početak Mjeseca telekomunikacija u periodu od 18. aprila do 17. maja – Svjetskog dana telekomunikacija i informatičkog društva. Zbog poznatih prilika u zemlji i svijetu, obavještavamo javnost da ove godine neće biti planiranih događaja. 

radio amateri crne gore radioamater cg montenegro radio amateurs amateur SAVEZ RADIO AMATERA CRNE GORE 4O 0 MNE Crna Gora Montenegro

Ipak, Savez radio-amatera Crne Gore od početka epidemije COVID-19, stavio se na puno raspolaganje državi Crnoj Gori i nadležnim organima, ukoliko se ukaže potreba za našom pomoći. U prethodnih mjesec dana, naši vrijedni volonteri zajedno sa prijateljima iz organizacija Montenegro Robotics i Politehnika CG, a pod pokroviteljstvom i uz podršku Glavnog grada Podgorice, danonoćno rade na pravljenju zaštitnih vizira koji se ustupaju Nacionalnom koordinacionom timu, za potrebe zdravstvenih radnika, a već je proizvedeno preko 1000 komada. Viziri se štampaju na 3D štampačima, u prostorijama Centra za kompetenciju Glavnog grada.

 

Ove godine Savez radio-amatera Crne Gore slavi značajan jubilej – 70 godina od svog osnivanja. Pandemija koja vlada svijetom, uticala je na odlaganje i otkazivanje  naših brojnih aktivnosti i događaja koji su planirani ovim povodom. Stoga, nije određen datum svečanog obilježavanja ovog važnog jubileja, ali se svakako planira do kraja godine, nakon što opasnost od epidemije prođe. Takođe je, između ostalog, otkazana i organizacija Balkanskog prvenstva u amaterskoj radiogoniometriji (BARDF) planiranog za jun na Vučju sa učešćem preko 130 radioamatera iz 14 zemalja. U februaru je 17 polaznika položilo Ispit za sticanje radio-amaterske klase, nakon što su pohađali kurseve u radio-klubovima u svojim gradovima, i to je redovna aktivnost koja će biti nastavljena čim se steknu potrebni uslovi. Radio-amaterska repetitorska mreža se širi i digitalizuje i potpuno je funkcionalna na teritoriji čitave države, što je posebno važno u situaciji u kojoj se sada nalazimo.

Slogan ovogodišnjeg dana radio-amatera je “Slavimo doprinos radioamaterizma društvu”, što najbolje opisuje smisao i duh ovog pokreta koji i u novoj eri sa novim tehnološkim dostignućima pokazuje svoj značaj i nezamjenljivost, ali i prilagođavanje novim uslovima i okruženju.

meCrnogorski available languages

Top