>>>
> Magazin > Menadžment > Rambo Amadeus: Moralno-ekonomski koordinatni sistem (MEKS)

Rambo Amadeus: Moralno-ekonomski koordinatni sistem (MEKS)

meCrnogorski available languages

Prošlo je više od 10 godina od kako je Rambo Amadeus je objavio MEKS model. MEKS je skraćenica od Moralno-ekonomski koordinatni sistem. Od te (sada već davne) 2007. godine, mnogo toga se promijenilo. Npr, Rambo Amadeus je u to vrijeme bio Svjetski Mega Car, dok mu danas titula ,,svedena” na Svjetski Kilo Car. Samim tim, željeli smo da provjerimo da li se i u kojoj mjeri i pomenuti model i promjenio. Tim povodom smo razgovarali sa Rambom Amadeusom. Ali prije intervjua, da pogledamo što je to uopšte MEKS:

MEKS – Moralno-koordinatni ekonomski sistem?

Mislimo da ga ni mi ne možemo bolje objasniti od Ramba Amadeusa. Pažljivo pogledajte i ispratite sljedeći slajdšou:

 

Šta Rambo Amadeus sada (2019) kaže o MEKS-u?

Portal Senat: Da li bi se po nečemu model unaprijediti/proširiti model MEKS-a nakon 10 godina? Da li postoji npr. prostor da se sa 2-dimenzionog prikaza uvede neka treća dimenzija?

Rambo Amadeus: U međuvremenu sam vidio japanski grafikon „Ikigai, koji je nešto kompleksniji, obrađuje više parametara. Treća dimenzija, u slučaju da nije naznačena, često  predstavlja vrijeme kao faktor.

-Da li je MEKS našao primjenu u društvu? Je li neko dodatno analizirao, implementirao, citirao u radovima?

R A: Izgleda da jeste, nekoliko puta su me zvali da održim u živo predavanje o MEKS-u, pa su ga vjerovatno i čitali prije toga. Nadam se da je i citiran, zaslužuje.

 

-Da li je bilo još nekih radova “RASMC R&D-a” koje biste izdvojili?

R A: Bilo je još nekoliko radova, ticali su se uglavnom energetske efikasnosti. Ali MEKS je svakako najširi jer obuhvata sve ljudske aktivnosti.

 

-Šta mislite o podatku da je u 2018. godini Crna Gora 15. država od pozadi u svijetu po ulaganju u R&D (država + univerziteti + kompanije)? Kakve mogu biti posljedice toga?

R A: Na žalost, sve države Balkana su same sebe osudile na to da budu provincije, koje nude samo uslužne djelatnosti.  Da bi služio druge, ne smiješ biti mnogo obrazovan.

 

-Za kraj, u jednom prethodnom intervjuu prije 10 godina izjavili ste da “CD-ovi danas samo zagađuju planetu”. Šta danas od medijuma zagađuje planetu (ili CG)?

R A: S obzirom da nema nekakve značajne industrije kod nas, može se slobodno reći da masmediji najviše zagađuju – mentalno zagađivanje, sistematsko zaglupljivanje, promocija potrošačkog, nekritičkog mentaliteta, u svrhu neometanog koncentrisanja kapitala kod pojedinaca. Taj recept je star koliko i homo sapiens. Prvo smo u SFRJ  doživjeli  “Divide et impera“, danas je na repertoaru “Ridicule at impera”. To je oblik zagađivanja koji ima najdugoročnije posljedice.

 

meCrnogorski available languages

Top