>>>
> Ekonomija Crna Gora > Rebalans budžeta Crne Gore za 2017 – 7 miliona EUR za dugove Montenegro Airlines-a i željeznice

Rebalans budžeta Crne Gore za 2017 – 7 miliona EUR za dugove Montenegro Airlines-a i željeznice

meCrnogorski available languages

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu kojim je, zbog bolje naplate prihoda u protekloj godini izdvojila dodatnih 9,5 miliona eura. Milion eura je opredijeljen za subvencionisanje potrošača električne energije. Ipak, najveći dio budžeta će biti opredijeljen za finansiranje dugova Montenegro Airlines-a (preko 5 miliona eura) i željezničkih preduzeća (skoro 2 miliona eura). Takođe, skoro milion eura opredijeljen je Zavodu za zapošljavanje, i pola miliona eura tekućoj budžetskoj rezervi.

Ministar finansija Darko Radunović izjavio je na konferenciji za medije nakon sjednice da je aktivnosti Vlade i Ministarstva finansija u prethodnih godinu dana obilježio ozbiljan i predan rad na uspostavljanju stabilnosti i održivosti sistema javnih finansija.

„Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da su naši napori doveli do rezultata na koje možemo biti ponosni. Vlada je radila dobro, u državnu kasu je uloženo više novca, a iz nje je uzeto manje nego u prethodnom periodu. To nam je stvorilo priliku da na kraju godine domaćinski uputimo dodatna sredstva tamo gdje su ona najpotrebnija. Za prvih 11 mjeseci prihodovali smo oko 64 miliona eura više u odnosu na uporedni period prošle godine. Očekujemo da će prihodi do kraja godine oko 30 miliona eura biti veći u odnosu na plan, odnosno blizu 90 miliona veći u odnosu na prethodnu godinu. Prema projekcijama, izdaci će do kraja godine biti manji za oko 50 miliona u odnosu na prošlu godinu. I ono što mi smatramo najvažnijim: deficit će biti niži za 2,7% u odnosu na projekcije iz Fiskalne strategije i do kraja godine će iznositi 3,7% BDP-a“

Ministar je dodao da su ove činjenice stvorile preduslove da Vlada donese odluku o rebalansu budžeta u iznosu od 9,5 mil. eura.

U Zakonu koji je upućen Skupštini na usvajanje po skraćenom postupku sredstva su izdvojena za:

  • · Ministarstvo ekonomije u iznosu od 1 milion eura – za subvencije za proizvodnju i pružanje usluga koje se odnose na subvencioniranje „ranjivih kupaca“ električne enegrije;
  • · Tekuću budžetsku rezervu u iznosu od 490 hiljada eura;
  • · Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u iznosu od 7.117.807,03 € i to:
  • · 5.200.000,00 eura za program Civilno vazduhoplovstvo (Montenegro Airlines);
  • · 1.917.807,03 eura za „Željeznički prevoz Crne Gore“ AD i „Željezničku infrastrukturu Crne Gore“ AD; i za
  • · Zavod za zapošljavanje u iznosu od 893.601,47 € eura.

 

Izvor: Vlada

meCrnogorski available languages

Top