>>>
> Magazin > Eko&urbano > Redefinisanje razvoja – Green Days – Zeleni dani

Redefinisanje razvoja – Green Days – Zeleni dani

meCrnogorski available languages

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Vladom Crne Gore i Privrednom komorom Crne Gore organizuje drugu po redu međunarodnu konferenciju – „Zeleni dani – Redefinisanje razvoja“- koja će se održati kroz seriju virtuelnih razgovora 29. i 30. juna 2020. godine. Kako se konferencija ove godine dešava u jeku globalne zdravstvene krize izazvane pandemijom virusa korona – biće u potpunosti organizovana online.

U ime organizatora, konferenciju “Redefinisanje razvoja” će uvodnim obraćanjem otvoriti potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu Mirjana Špoljarić Eger i predsjednik Privredne komore Crne Gore Danilo Gvozdenović. 

Uvodno izlaganje na virtuelnoj konferenciji, na temu cirkularne ekonomije kao novog modela razvoja i resursnoj efikasnosti, imaće dr Janez Potočnik, kopredsjedavajući Međunarodne ekspertske grupe za resurse UN i bivši evropski komesar za životnu sredinu.

Oba dana, konferencija će početi u 10 sati, a kroz 4 sesije govoriće se o ključnim temama današnjice, sa posebnim osvrtom na održivi rast i razvoj, zelene inovacije, oporavak turizma nakon krize izazvane virusom korona i cirkularnu ekonomiju.

Moderatorka prve sesije, koja će se baviti prednostima cirkularne ekonomije, je izvršna direktorica Cirkularnih promjena i predsjedavajuća Evropske platforme za aktere cirkularne ekonomije Ladeja Godina Košir, a panelisti su međunarodni stručnjaci iz Grčke, Velike Britanije i Slovenije –  George Tavoularis, ekspert za sisteme upravljanja otpadom, Dejan Mitrović, izvršni direktor Departman 22 i Darja Figelj, izvršna direktorica Interseroh-a. Uvodnu prezentaciju održaće finski stručnjak Juri Arponen – viši specijalista za cirkularnu ekonomiju u kompaniji ,,Sitra’’.

green days Redefinisanje razvoja - Green Days - Zeleni dani

Nakon svake sesije, registrovani učesnici konferencije imaće priliku da postavljaju pitanja govornicima i panelistima. Registracija je besplatna preko zvaničnog sajta konferencije www.greendays.me, a prisustvo događaju će registrovanima, osim opcije postavljanja pitanja, omogućiti i simultani prevod. Događaj će se prenositi uživo na zvaničnim stranicama konferencije na društvenoj mreži Facebook i platformi YouTube, ali će opcije prevoda i komunikacije sa govornicima biti omogućene samo registrovanim učesnicima.

Prije početka druge sesije, uvodno izlaganje imaće Ana Trbović, članica Upravljačkog odbora Evropskog Instituta za inovacije i tehnologiju, dok će tokom druge sesije moderator biti Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke u Srbiji. Panelisti tokom ove sesije su NJ.E. Alison Kemp, ambasadorka Nj.V. Kraljice Elizabete II u Crnoj Gori, Sanja Damjanović, ministarka nauke Crne Gore i Viktor Simončić, nezavisni ekolog. Tokom ove sesije biće riječi o inovacijama za budućnost, te kako se prilagoti novoj realnosti podstičući inovacije i digitalizaciju ekonomije.

Pradip Kurukulasurija, izvršni koordinator i direktor sektora Globalnog finansiranje za životnu sredinu UNDP-a, održaće uvodnu prezentaciju drugog dana konferencije na panelu posvećenom klimatskim promjenama. Moderator ove sesije, diplomata Goran Svilanović će sa panelisitma – Ivanom Vojinović, generalnom direktoricom za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, Nikolom Vujovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije i Hermanom Špicom, šefom Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori – razmatrati ambiciozne klimatske ciljeve za period do 2030. godine.

Poslednju sesiju konferencije, svi zainteresovani imati priliku da čuju  Matijasa Bejera, iz njemačke konsultantske kuće Mascontur GmBH, Dušana Lukiča, lidera projekta Nova mobilnost  iz kompanije Porsche Slovenija i Alesandru Priante iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Moderatorka,  ove sesije je Ana Marković, šefica Kancelarije za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Opštini Budva, a tema je turizam nakon 2020. godine, i njegov dugoročni oporavak.

Za kraj konferencije, okupljeni će imati priliku da čuju kreativnu poruku Antonija Pušića poznatijeg kao Rambo Amadeus, rok muzičara, kantautora i velikog pobornika zaštite životne sredine.

Događaj Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja organizuju se u partnerstvu sa 5. Konferencijom o cirkularnim promjenama i dio je ekonomskog „Karavana o cirkularnim promjenama 2020″.

Više informacija o konferenciji i agendu događaja možete pronaći na zvaničnom veb sajtu konferencije – www.greendays.me, kao i na društvenim mrežama Facebook, LinkedIn, Instagram i Twitter.

meCrnogorski available languages

Top