>>>
> EU/Politiko > Rezultati izbora u Nikšiću i analize

Rezultati izbora u Nikšiću i analize

meCrnogorski available languages

Lokalni izbori u Nikšiću – Rezultati izbora u Nikšiću i analize

Rezultati izbora u Nikšiću i analize

Na lokalnim izborima koji su održani u Nikšiću Evropski tim za Nikšić je osvojio 18 mandata, Za budućnost Nikšića 11, Mir je naša nacija 10, Crno na bijelo jedan, Narodni pokret jedan mandat, a Socijaldemokratska partija nije prešla cenzus.

Miodrag Živković: Kratka analiza izbora u Nikšiću

Rezultat jučerašnjih izbora u Nikšiću, zaslužuje komentar jer se iz ovih izbora mogu izvući ozbiljni zaključci i pouke.
Krenimo redom…

DPS je zadržao svoju homogenost, iako je opozicija na državnom nivou. Postigao je zavidan rezultat zahvaljujući sledećim okolnostima:
– Listu su nosili prepoznatljivo nekompromitovani kadrovi, naučnica Sanja Damjanović i ljekar, Jevto Eraković;
– Zavrijedili su značajan broj suverenističkih građanskih glasova koji im prirodno i ne pripadaju, jer su bili najjača snaga i garant očuvanja ugroženih državnih interesa.

SDP je doživio poraz ne usppijevajući obezbijediti cenzus, jer se nalazio u najgoroj političkoj poziciji između “čekića i nakovnja”, zbog čega je jedan dio njihovih prirodnih birača glasao za DPS, kao sigurnijeg i jačeg zaštitnika državnih interesa. Propustivši priliku da kampanju usmjere protiv URA-e, sami su doprinijeli ovakvom ishodu.

DEMOKRATSKI FRONT, kao široka koalicija desetak stranaka i udruženja, potpomognut ogromnim novcem, medijskom i političkom podrškom zvanične Srbije, doživio je pravi debakl u odnosu na prošle izbore. Sada barem znamo da u Nikšiću ima oko 25 % (četvrtina) građana koji ne vide opstanak Crne Gore i otvoreno se zalažu za kreaciju “Srpski svet” koja podrazumijeva zajednicu Srbije republike srpske i Crne Gore.

DEMOKRATE i njihova koalicija, kojima svi pripisuju najveći rast, po mom mišljenju su zabilježili loš izborni rezultat. Ako znamo da su ovu političku strukturu predstavljali Predsjednik skupštine, Predsjednik vlade i većina vlade i Srpska crkva u CG, rezultat od 23 % je poražavajući. sada je njihov politički projekat lakše prepoznatljiv kao projekat tzv. “srpske” Crne Gore”, kakav projekat već dugo zagovara i sama Srpska crkva u CG.

URA je pokazala na ovim izborima svu svoju “snagu” i nebitnost. I pored kočopernih i teatralnih istupa svog lidera ostala je zakovana na jednom mandatu koji joj ništa ne znači ili, bolje je reći, znači joj kao u Budvi. Sada je već jasno da se radi o stranci kvislinške ideologije, limitiranih dometa. Izražavajući najveće zadovoljstvo što je sinoć poražen DPS koji je osvojio 18 puta više mandata od njih i što je sa političke scene nestala čisto građanska stranka, kao što je SDP, liderčić ove stranke je pokazao svoje pravo lice.

D.DAVIDOVIĆ je imao avanturu na ovim izborima koja ne zaslužuje poseban osvrt.

Važno je znati da NIKŠIĆ nije lakmus papir odnosa poltičkih snaga u CG. I pored toga, suverenistički građanski blok je pokazao svoju snagu i vitalnost. To samo znači da će na prvim parlamentarnim izborima, uz dodatno pozitivno obogaćivanje političke scene, suverenistički birači, ruku pod ruku sa predstavnicima manjinskih naroda, bez problema sačuvati Crnu Goru i mnogo bolje, nego ranije, usmjeriti je njenim evropskim putem.

Bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković (preuzeto sa Fejsbuk profila)

Radončić: Izvršena je velikosrpska agresija na taj grad i Crnu Goru

U Nikšiću se nijesu dogodili lokalni izbori, već je izvršena velikosrpska agresija na taj grad i Crnu Goru, kazao je za Radio Sarajevo ugledni crnogorski novinar i publicista Šeki Radončić.

“No, pojedinačna pobjeda Đukanovićevog DPS-a u Nikšiću dokaz je da kičma crnogorske državnosti nije slomljena i da crnogorske patriotske snage nisu poražene, niti su u padu, već su u porastu”, naveo je on.

Radončić je autor dokumentarnog filma “Zavjera” koji je izazvao buru reakcija u regionu, a posebno u Beorgadu jer je “razobličio ulogu Srbije, Rusije i Vučića”.

Prema njegovim riječima na Nikšić i Crnu Goru izvršen je “pravi velikosrpski desanta komandant te operacije feldmaršal Aleksandar Vučić se nalazio na komandnom mostu u Beogradu”.

“No, osovina Moskva-Beograd-Banjaluka nije uspjela da slomi crnogorski otpor. Njihova udarna divizija DF doživjela je poraz i gubitak od velikih 6.500 glasova.

Podsjetiću, pored ogromne političke, crkvene, obavještajne, propagandne, finansijske i svake druge potpore koju je od Aleksandra Vučića imao, i ima, velikosrpski i proruski Demokratski front u CG, predvođen četničkim vojvodom Andrijom Mandićem, upućivana je pomoć i u ljudstvu – uvezeni glasači iz Hercegovine, prije svega iz Trebinja, kao i djelovanje na desetine agenata BIA u Nikšiću”, kaže Radončić.

Nadalje, ističe da je u ovom slučaju neizbježno djelovanje Rusije koja nastavlja da ruši Đukanovića preko svojih kadrova instaliranih u crnogorskoj Vladi, Agenciji za nacionalnu bezbijednost, vojsci, policiji, sudstvu…

“A sve sa krajnjim ciljem da Crnu Goru svedu na geografski pojam ili u najboljem slučaju na novu Republiku Srpsku. Što su već, kao što znamo, pokušali na Kosovu sa tzv. Savezom srpskih opština, što im, takođe, nije prošlo”, dodao je.

No, i pored etikete gubitnika sa nedavno održanih parlamentarnih izbora, i te ogromne sile koja je udarila na Crnu Goru i Đukanovića, analizira dalje Radončić, DPS aktuelnog predsjednika Crne Gore je “iz ovog rata izašao kao pojedinačno najjača stranka, koja je skočila za 1.000 glasova više u odnosu na augustovske parlamentarne izbore”.

“Problem je sada za Đukanovića, a time i za građansku i multietničku Crnu Goru, što u ovom trenutku njegov suverenistički DPS nema koalicioni kapacitet da sam formira vlast u Nikšiću. Što ne znači da u dogledno vrijeme neće tako biti. U velikosrpskom bloku DF-Demokrate sve više pucaju šavovi po liniji Zapada i Istoka, i očekivati je da kandidat DF-a za gradonačelnika partizanskog Nikšića, mlađani Marko Kovačević, kojem je zaštititi znak šubara – neće dugo vladati. Ako dočeka da uopšte i bude izabran.

Jer ga je tokom izborne noći za budućeg gradonačelnika vrlo drčno proglasio Andrija Mandić, ignorišući tako makar protokoralni dogovor sa Demokratama. Bez čijih glasova Marko Šubara ne može biti izabran za gradonačelnika Nikšića”, zaključio je Radončić.

 

Izborni rezultat koalicije Evropski tim za Nikšić pokazao snagu antifašističke i građanske Crne Gore

Osvojeni rezultat od 40,40 odsto podrške birača, ili 18 mandata, bio bi impresivan za svaki politički subjekt u razvijenim demokratskim sistemima, kazali su iz nikšićkog DPS-a.

“Pokazali smo, i u ovim novim okolnostima, kada državnim aparatom upravlja naša politička konkurencija, da imamo stabilnu podršku građana koja je na ovim izborima značajno porasla. Tako su obesmišljene optužbe višedecenijskih gubitnika, da DPS zloupotrijebljava poziciju vlasti, kako bi postigao što bolji rezultat.

Izbori, u susjednoj državi nazvani „Bitka za Nikšić“, potvrdili su naše uvjerenje da građani Nikšića sa prezrenjem gledaju na marionetsku ulogu domaćih političara. Zato je DF Andrije Mandića osvojio skoro 6000 glasova manje, nego prije 6 mjeseci.

Imajući u vidu iznevjerena očekivanja onih koji su sa udaljenosti od 500 kilometara od Nikšića, komandovali ovom bitkom, i u njoj aktivno učestvovali svojom logistikom, novcem i medijima, moramo konstatovati da su je juče izgubili”, piše u saopštenju.

Iz DPS-a Nikšić zahvalili su građanima koji su glasali za listu “Evropski tim za Nikšić” i Demokratsku partiju socijalista, svojim aktivistima i “svima koji su podržali koncept antifašističkog, građanskog i evropskog Nikšića”.

“I pored nezapamćene prljave medijske kampanje, konstantnog uticaja iz inostranstva, zloupotrebe državnih resursa ali i religijskih osjećanja građana, rezultat iz Nikšića nas uvjerava da će podrška građanskoj i evropskoj Crnoj Gori vremenom biti još jača. Samo snaženjem korpusa onih snaga koje Crnu Goru doživljavaju kao savremenu, multietničku i prije svega svoju državu, stići ćemo do zacrtanog cilja: boljeg života i evropskog standarda za sve naše građane”, naveli su u saopštenju.

meCrnogorski available languages

Top