>>>
> EU/Politiko > Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini CG

Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini CG

meCrnogorski available languages

Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini Crne Gore, rasprava o izvještaju o radu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini CG

Predsjednik NKT Milutin Simović u Skupštini: Moramo do kraja bez rezerve poslušati savjete struke, dosljedno kao i do sada

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti ( NKT ) Milutin Simović poručio je u Skupštini Crne Gore da se Vlada u suočavanju sa pandemijom novog koronavirusa zasnovala na principima: blagovremenosti, razumijevanju, odlučnosti, efikasnosti, međuresorskoj saradnji, snazi institucija, kredibilnosti i posvećenosti pojedinaca i najvažnije – slijeđenju preporuka struke i nauke u predlaganju mjera i kreiranju odgovora.
„Posljednjih mjeseci svi zajedno svjedočimo globalnoj krizi, koju je izazvala pandemija novog koronavirusa, krizi koja nije zabilježena u novijoj istoriji. Ovo je vrijeme kada je crnogorsko društvo okupila zajednička briga za zdravlje i živote svih građana, briga koja nadmašuje sve ostale, briga koja sva ostala pitanja, posebno politička, ostavlja po strani. Razmjere ove krize na globalnom nivou su dramatične i još uvijek ih nije moguće sagledati. Ova kriza je bila i biće veliko iskušenje za najrazvijenije zdravstvene, ekonomske i socijalne sisteme“ – kazao je potpredsjednik Vlade u Skupštini na početku parlamentarne rasprave o tome kako je Vlada organizovala odbranu zdravlja i života i ostale aktivnosti u suočavanju sa pandemijom novog koronavirusa.
Potpredsjednik Vlade je rekao da su se još od početka januara institucije iz zdravstvenog sistema – prije svega Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja preduzimali niz aktivnosti, u okviru svoje nadležnosti, koje su u narednim mjesecima pokazale svoj puni značaj.

„Još 31. januara IJZ zatražio je od MZ formiranje multisektorskog NKT za koordinaciju i upravljanje reagovanjem na eventualnu pojavu novog koronavirusa u Crnoj Gori, koje je MZ formiralo 3. februara. Od sredine januara nadolazeća prijetnja za zdravlje i živote građana bila je svakodnevna tema koja je okupljala pažnju Vlade, uz neposrednu koordinaciju predsjednika Vlade od tada pa do danas, i uključenost brojnih resora i brojnih nadležnih institucija. To je bilo presudno važno, kao i jasno definisani način koordinisanja i donošenja odluka bez nepotrebnog administriranja, oslobođen birokratskih pristupa, sa jasnoćom i brzinom donošenja odluka, obaveznog monitoringa donesenih mjera… najkraće rečeno – uspostavljen je efikasan krizni menadžment u skladu sa razmjerama prijetnje. Koliko je sve ovo bilo blagovremeno najbolje govori podatak da SZO 25. marta objavljuje potrebu uključivanja cijelih Vlada na suzbijanju i kontroli pandemije. Naša Vlada nije čekala 25. mart, već se svojim punim kapacitetom posvetila ovoj prijetnji, ponavljam, još polovinom januara, dakle, dva ipo mjeseca ranije“ – rekao je potpredsjednik Vlade.
Predsjednik NKT je rekao da je bilo potrebno obezbijediti povratak naših građana u domovinu; zaštitnu opremu na tržištu koje je praktično bilo u kolapsu. Ponude skoro da nije bilo, a za male količine robe koja se mogla pronaći cijene su skakale iz sata u sat; reorganizovati i unaprijediti naš zdravstveni sistem u skladu sa novim hitnim potrebama, formirati karantine, privremene bolnice, respitatorski centri i mnogo toga još.
„Sva ova i brojna nova pitanja koja su se pojavljivala iz sata u sat trebalo je rješavati odmah i bez odlaganja. Kako bi stvorili pretpostavke da adekvatno odgovorimo tolikom obimu aktivnosti, formirali smo sedam operativnih štabova:
– za koordinaciju realizacije mjera;
– Operativni štab za povratak naših državljana;
– za podršku privredi;
– za upravljanje donacijama;
– i Operativni štab za podršku turističkoj privredi.

O koroni u Skupštini: Predstavljeni rezultati rada NKT-a CG Rezultati rada NKT predstavljeni u Skupštini CG Skupština CG - rasprava o aktivnostima Vlade u suočavanju sa pandemijom COVID-19 (22.04.2020.)

NKT i operativni štabovi sa preko 100 članova koordinirali su rad desetina hiljada zaposlenih u brojnim institucijama:
– Sanitarnoj inspekciji čiji su službenici na graničnim prelazima zajedno sa graničnom policijom i carinom, na prvoj liniji, odgovorno i posvećeno obavljali svoju dužnost;
– Posvećen, odgovoran i profesionalan odnos prema svim zadacima pokazali su pripadnici Policije i Vojske;
– brojne komunalne službe koje su širom Crne Gore i u ovim otežanim uslovima odgovorno izvršavali svoje poslove,
– bilježimo i izuzetnu posvećenost, nesebično zalaganje brojnih zaposlenih u uslužnim djelatnostima, od kasirki, poštara, dostavljača, kao i brojnih volontera širom Crne Gore.
– I brojne druge nadležne institucije na čelu sa našim zdravstvenim timom ljekara i medicinskog osoblja koji su svojim znanjem, požrtvovanošću i savješću pokazali da su dorasli i najvećim izazovima.
– Svakako, u svemu ovome bila je presudno važna iskazana zavidna svijest građana u poštovanju mjera koje je propisala struka. I to uprkos tome što su brojne donesene mjere značile privremeni gubitak velikog broja radnih mjesta i brojna ograničenja u odnosu na uobičajene i naše tradicionalne navike.
– Ključno je bilo razumijevanje svih da su zdravlje i životi građana bili i da će vazda biti najpreči, a da ćemo sve ostalo ponovo zajedno nadoknaditi.
– Zbog toga, i ovom prilikom u ime Vlade Crne Gore najiskrenije se zahvaljujem svim građanima na svemu što su pokazali.
– Možemo biti ponosni na ono što smo do sada zajedno uradili.
– Svakako, još nije vrijeme za opuštanje i zato moramo do kraja bez rezerve poslušati savjete struke. Dosljedno kao i do sada.
Ova struktura NKT i operativnih štabova koju je Vlada organizovala kao odgovor na pandemiju koronavirusa pokazala je svoju efikasnost posebno u uslovima kada je trebalo donijeti hitne odluke – kazao je potpredsjednik Vlade.
Potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT se zahvalio građanima na podršci i medijima na profesionalnoj saradnji.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT Simović: rasprava u Parlamentu pokazala da je CG dala blagovremen, odlučan i efikasan odgovor na pandemiju COVID-19

Narednog dana, Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Miliutin Simović poručio je u Skupštini da je dvodnevna rasprava u Parlamentu pokazala da je Crna Gora dala blagovremen, odlučan i efikasan odgovor na pandemiju novog koronavirusa.
„Ni u završnoj riječi, kao što nijesam ni u uvodnoj, neću iznositi bilo kakve afirmativne statistike koje govore o našim rezultatima. Neću jer svaki oboljeli, a posebno izgubljeni život je beskrajno vrijedan, i razlog za brigu i žaljenje i tu nema mjesta za nadmetanje. Tu samo vidimo potrebu za nastavkom odgovornog i danonoćnog rada. Podsjetiću, da je ključ našeg zajedničkog rezultata bio u blagovremenosti, odlučnosti, dobroj organizaciji i odgovornom upravljanju krizom i iskazanoj visokoj svijesti građana“ – rekao je potpredsjednik Vlade u završnoj riječi nakon rasprava o aktivnostima i mjerama Vlade kao odgovoru na pandemiju novog koronavirusa.
Potpredsjednik Simović je kazao da je snaga našeg odgovora bila u uspješnoj saradnji struke i institucija u kreiranju odgovora.
„Odmah smo napravili presjek ukupnog kapaciteta našeg zdravstvenog sistema. Nakon toga struka je napravila procjene potreba u svim oblastima. Istovremeno, počeli smo borbu da odložimo pojavu prvog slučaja, a nakon toga da kontrolišemo širenje, kako bi dobili na vremenu i pripremili se. I uspjeli smo. Svi zajedno. Donijeli smo dobre odluke i poštovali ih. U kratkom vremenu: Reorganizovali smo naš zdravstveni sistem, izgradili smo privremene bolnice, obezbijedili karantine, izgradili respiratorske centre širom Crne Gore, nabavili zaštitnu opremu i potrebne uređaje, i još mnogo toga“ – kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.
Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela je ocijenio da su složeni zadaci pred nama:
Ovo je vrijeme kada se zajedno moramo boriti za zdravlje i život svakog građanina, da očuvamo svako radno mjesto, da očuvamo svaki biznis, od najmanjeg preduzetnika, do velikih kompanija. Ovo je vrijeme kada i u ovoj krizi moramo imati viziju razvoja i u konačnom sve ove mjere moraju biti u funkciji prvo stabilizacije, a onda i razvoja. Ovo je vrijeme kada moramo biti odlučni i hrabri. Vrijeme u kojem treba sve dosadašnje razlike među nama ostaviti po strani. Ovo je vrijeme kada moramo sačuvati supstancu naše ekonomije da bi Crnu Goru vratili ponovo na put ubrzanog rasta i razvoja. Zato ćemo biti odlučni i hrabri da to ostvarimo. A mjera svega toga će biti održivost javnih finansija i pravednost“ – zaključio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Skupština CG - rasprava o aktivnostima Vlade u suočavanju sa pandemijom COVID-19 (23.04.2020.)

Izvor: Vlada Crne Gore (1) (2)

 

Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini Crne Gore, rasprava o izvještaju o radu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini Crne Gore, rasprava o izvještaju o radu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini Crne Gore, rasprava o izvještaju o radu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini Crne Gore, rasprava o izvještaju o radu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini Crne Gore, rasprava o izvještaju o radu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Rezultati rada NKT-a predstavljeni u Skupštini Crne Gore, rasprava o izvještaju o radu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

meCrnogorski available languages

Top