>>>
> Magazin > tehno/inovativno > SAFE PLACE Tik Tok Samoubistva u Crnoj Gori! Roditelji – oprez!

SAFE PLACE Tik Tok Samoubistva u Crnoj Gori! Roditelji – oprez!

meCrnogorski available languages

Tik Tok SAFE PLACE čalendž: Dvoje mladih izvršilo samoubistvo u Crnoj Gori! Roditelji – oprez!

Korisnici društvenih mreža primjetili su sljedeću uzročno posljedičnu vezu između događaja koji su se desili prethodnih mjesec dana u Crnoj Gori:

Možda je samo glupa koincidencija; Ali, dvoje mladih ljudi (21 i 13 godina) su za manje od mjesec dana izvršili samoubistvo skokom sa mosta na Tari. Tačnije juče, kada je 13-ogodišnjak izvršio samoubistvo sa istog mjesta i na isti način, je bio tačno 21. dan od samoubistva djevojke koja je imala 21 godinu!

Njihovi profili na društvenim mrežama su gotovo istovjetni. Isti broj pratilaca, ista oznaka profila, isti opis u profilu, i istu oznaku “Elf”

Ako analiziramo značenje opisa profila i broj (istovjetan) pratilaca naći ćemo da o tome kaže sledeće:
1. Bit ćeš odabran u svome narodu – Mojsije mora umrijeti; ali smrt ga ne prekida; samo ga okuplja kod njegovog naroda, dovodi ga na počinak sa svetim patrijarsima koji su otišli prije njega. Abraham, Isaac i Jakov bili su njegov narod, narod po njegovom izboru, i smrt ih je okupila.
2. Osnovne činjenice o broju 538 su da morate naučiti prevladati strah i neuspjehe u životu. Morate upotrijebiti inteligenciju koja vam je potrebna da biste došli do vrhunca i do vašeg uspjeha. Neka vas ništa ne spriječi da krenete naprijed.
3. ELF- muški rod (mitologija) duhovi kod germanskih naroda, oličenje prirodnih sila, mali i neatašni duhovi koji kao i dobra i lijeoa bića žive na nebesima ili kao opaka i ružna, kao noćni duhovi borave pod zemljom.
Važno je napomenuti i da izvjesni Stefan Salvatore na mreži Tik Tok na svome profilu drži sliku djevojke koja je izvršila samoubistvo i u jednom od komentara, nakon njenog samoubistva, najavljuje sledeće na isti način “uskoro isti most, ista patika, isto sve”!
Molim vas provjerite društvene mreže vaših najmlađih. Internet sekte i izazovi su odnijeli mnogo dječijih života u svijetu. Svaki vlasnik profila sa oznakom “Safe place” zajedno sa motivima srcadi u duginim bojama i oznakom “ELF” je možda dio toga. Obratite pažnju i na ponašanje djece. Svaka sekta samoubistvo smatra najuzvišenijim činom. A djecu je najlakše zavesti.
Ponavljam, možda je sve ovo glupa koincidencija. Nijesam sajber stručnjak, nijesam detektiv, nisam psiholog. Ali, djelujmo na vrijeme, možda već sjutra bude kasno. – piše u jednom od objava na društvenim mrežama koje su korisnici u Crnoj Gori dijelili posljednjih dana.

Roditelji, obavezno provjerite aktivnosti vaše đece na internetu. Čak i ovakav naizgled bezazlen tekst na njihovom profilu može značiti suicidalnu namjeru:


❤️

Reagovala je i Uprava policije na osnovu poziva zabrinutih građana u vezi sa ovim događajima. Izdali su sljedeće saopštenje:

Povodom interesovanja više medija radi objektivnog informisanja javnosti obavještavamo vas sljedeće:

Do sada preduzete radnje u odnosu na dva tragična slučaja koja su se dogodila na području Pljevalja ne ukazuju na to da je u pitanju djelovanje sekte ili neki internet izazova. Policija vrši intenzivne provjere i u tom smjeru i javnost će o ishodu istrage biti blagovremno obavještena.

Obzirom na starost žrtava Uprava policije postupa sa posebnom pažnjom i senzibilitetom, a takođe apelujemo da se prilikom saopštavanja i objavljivanja informacija o navedenim slučajevima vodi računa da informacije koje se objavljuju budu provjerene i tačne.

Službenici Uprave policije analiziraju sve raspoložive informacije koje su dostupne na društvenim mrežama a koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim samoubistvima i rade na identifikaciji osoba koje stoje iza dva profila na društvenoj mreži.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, a u cilju preventivnog djelovanja, policijski službenici će i ubuduće preduzimati aktivnosti shodno raspoloživim podacima kako bi sa drugim nadležnim službama dali doprinos prevenciji suicida kod mladih.

Zaštita dobrobiti djece je obaveza cjelokupnog društva gdje i policija ima određenu ulogu te apelujemo na cjelokupnu društvenu zajednici da posveti dužnu pažnju djeci i mladima kao i identifikovanju i rješavanju njihovih problema i izazova sa kojima se susrijeću u periodu odrastanja.

Apelujemo na roditelje da povećaju nadzor nad načinom korišćenja interneta od strane njihove djece i da sve neobične i neprimjerene sadržaje i objave, poruke i slično ukoliko ih primjete prijave najbližoj policijskoj stanici.

– Uprava policije

meCrnogorski available languages

Top