>>>
> Ekonomija Crna Gora > Samit “Start-Up Europe” Crna Gora će do 2020. imati povoljan ambijent za Start up biznise

Samit “Start-Up Europe” Crna Gora će do 2020. imati povoljan ambijent za Start up biznise

meCrnogorski available languages

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je na Samitu „Startup Europe“ u Sofiji da crnogorsko okruženje – i zakonodavno i poslovno – nije u ovom momentu pogodno za pokretanje Start up biznisa, ali da Vlada radi na tome kako bi taj problem bio prevaziđen i kako bi već krajem ove godine bili načinjeni prvi koraci u sistemskom finansiranju Start up preduzetništva.

„Kada je u pitanju Startup okruženje – u Crnoj Gori smo na samom početku. Nijesmo uradili dovoljno i to su tek prvi, početni pomaci“

– rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na panelu na visokom nivou „Transfomacija Zapadnog Balkana u region pogodan za razvoj start-apa“, na kojem je govorio zajedno sa premijerima Srbije Anom Brnabić i Makedonije Zoranom Zaevom.

Premijer je dodao da su razlozi za to nedostatan institucionalni okvir kao i neoptimalni modeli finansiranja.

Na Samitu u Sofiji, gdje je boravio na poziv evropske komesarke za digitalnu ekonomiju i društvo Marije Gabrijel, Premijer je rekao da Vlada radi mnogo kako bi unaprijedila poslovni ambijent i kako bi stvorila dobre prilike za preduzetništvo, naravno i za Start up zajednicu, ali da postoje ograničenja na više polja.

Nemamo ni dovoljno kapitala odnosno novca da ulažemo u Start up preduzetištvo. A i naše tržište je malo i ograničeno za IT preduzetništvo. Postoje i razlozi objektivne prirode koji se tiču lošeg zakonodavstva. Imamo niz ozbiljnih i širokih subvencija kada su u pitanju mala i srednja i mikro preduzeća. Međutim, taj nivo subvencija nije pogodan za Start up preduzetništvo jer su uslovi sasvim drugačiji. Kreditne podrške za mala preduzeća nijesu adekvatne za Startup preduzetništvo. Za ovaj biznis to nije dobar model“ – rekao je premijer dodajući da i u našem realnom sektoru digitalna komponenta nije na potrebnom nivou.

Svjesni slabosti, kako je istakao predsjednik Marković, Vlada radi na nekoliko važnih dokumenata koji bi trebalo da daju novi podsticaj, novi sadržaj i bolje okruženjne za Startup preduzetništvo.

„Već pripremamo dvogodišnji program do 2020. godine koji će ići u pravcu podsticaja za Start up preduzetništvo. Imaće tri elementa: zakonodavni, kojim treba da omogućimo kvalitetnije zakonodavne uslove za formiranje preduzeća i pokretanje biznisa. Mi sada u našem zakonodavstvu nemamo zakonske pretpostavke za formiranje Start up preduzetništva. Isti su uslovi kao za mala i srednja preduzeća što znači da morate da imate direktora i administraciju i neke druge sadržaje koji su ograničavajući“, precizirao je premijer.

On je dodao da se radi i na pripremi strategije pametne specijalizacije, da se priprema i dokument koji će napraviti jasnu sliku unutrašnjeg stanja u zemlji kada su u pitanju digitalna ekonomija i Start up preduzetništvo.

„Vjerujem da ćemo u narednoj godini napraviti značajnije iskorake i iskazati veći državni, institucionalni i finansijski odnos prema ovoj važnoj potrebi i ključnoj politici – digitalnoj ekomomiji koja je ekonomija budućnosti“ – rekao je premijer Duško Marković i istakao da razumijemo koliko je to važno za crnogorsku ekonomiju i ubrzavanje razvoja, te da ćemo tome biti posvećeni u narednom periodu.

On je ukazao i na postojanje određenih privatnih inicijativa pojasnivši da je kompanija M-tel formirala prvi HUB za Start up kompanije koji okuplja značajan broj ljudi.

 

meCrnogorski available languages

Top