>>>
> EU/Politiko > Samit o Zapadnom Balkanu 2019 održan u Poznanju

Samit o Zapadnom Balkanu 2019 održan u Poznanju

meCrnogorskienEnglish available languages

U Poljskom gradu Poznanj održan je Samit o Zapadnom Balkanu. Premijer Duško Marković izjavio je na samitu da se jake veze sa susjednim članicama EU nastavljaju na interne veze zemalja Zapadnog Balkana.

„Zbog toga je institucionalni okvir koji garantuju evropske institucije i vlade država regiona, od presudnog značaja za povezivanje, saradnju i konačno – našu integraciju u Evropsku uniju“ – rekao je premijer.
Učešće na plenarnoj sesiji, pored predsjednika Markovića i premijerâ iz regiona Zapadnog Balkana, uzeli su premijer Poljske Mateuš Moravjecki, kao domaćin, kao i kancelarka SR Njemačke Angela Merkel, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, kancelarka Austrije Brižit Birlajn.
Lideri zemalja članica EU saglasili su se da agenda povezivanja u okviru Berlinskog procesa daje rezultate i da je integracija regiona Zapadnog Balkana danas izvjestan politički epilog u okviru politike proširenja koja ne treba da ima alternativu.

„Na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju danas je potvrđena jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana, što je poruka koja je stigla i iz EU i od država članica Unije“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković novinarima nakon završetka Samita.
„Nema nikakve dileme da je politika proširenja jedna od najboljih politika EU, doprinosi stabilnosti napretku i razvoju. Bilo bi nemoguće da 18 miliona građana Zapadnog Balkana ostavimo van evropskog prostora. Nema ni logike ni opravdanja. Danas je jasno saopšteno da je vizija proširenja na Zapadni Balkan živa i da mi na Zapadnom Balkanu treba da nastavimo da radimo na ispunjavanju obaveza”, rekao je premijer Marković.
On je dodao da je šesti Samit Zapadnog Balkana potvrdio viziju njemačke kancelarke Angele Merkel kao nadogradnje politici proširenja. Predsjednik Marković je rekao da je Berlinski proces, odnosno samit, doprinio novoj vrijednosti Zapadnog Balkana u cjelini i svakoj zemlji pojedinačno.
„Posebno smo se fokusirali na realizaciju agende povezivanja i na to da je infrastrukturno povezivanje ključ za ukupan razvoj Balkana, posebno svake zemlje pojedinačno. Iskazali smo zadovoljstvo stepenom realizacije infrastrukturnih projekata, odobrenih sredstava. Crna Gora je sama povukla preko 170 miliona eura i naravno dogovor je da na takav način nastavimo i u budućnosti”, rekao je premijer Marković.

Za Crnu Goru je, istakao je on, danas ovaj Samit posebno važan. Potpisan je Memorandum za stvaranje pretpostavki za izgradnju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi. Crna Gora je inicijator tog projekta, dobili smo podršku CERN-a istovremeno Evropske komisije i komesara za nauku. Ozbiljan napor Vlade prije svega Ministarstva nauke je danas dao puni rezultat i to je dokaz da Zapadni Balkan snažno korača prema EU.
Na pitanje novinara da li je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o Predlogu Zakona o slobodni vjeroispovijesti, premijer Marković je rekao da je otvorio to pitanje sa koleginicom iz Srbije.
„Koleginica Ana me pitala o čemu se radi. Rekao sam da se radi o pripremi zakona kao programskoj i ustavnoj obavezi Vlade, da je zasnovano na standardima i principima ne samo nacionalnog zakonodavstva već i Savjeta Evrope”, rekao je predsjednik Marković i podsjetio da je pitanje vjerskih zajednica u Crnoj Gori trenutno uređeno Zakonom iz 1977. godine.
„Nema razloga da na tom pitanju postoji konfrontacija između dvije države i dogovorili smo se da u narednom periodu o tim i drugim pitanjima koja mogu zavrijediti interesovanje jedne i druge javnosti razgovaramo direktno, na institucionalnom nivou i da ne dajemo povoda da se podižu tenzije između dvije države jer nam to ne treba”, istakao je predsjednik.
Premijer je tokom samita imao kratak razgovor sa premijerkom Brnabić ocijenio korisnim i iskazao uvjerenje da će se u narednim danima stvoriti pretpostavke da i o tim pitanjima razgovaraju kao dvije susjedne i prijateljske države.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top