>>>
> Magazin > Kultura i Kreacija > Šara proizvodi – brend podržan programom Kreativna Crna Gora

Šara proizvodi – brend podržan programom Kreativna Crna Gora

meCrnogorski available languages

Kampanju „Živimo kulturu“, koju realizuje Ministarstvo kulture, nastavljamo predstavljanjem autora čiji je rad podržan na drugom konkursu, u okviru programa „Kreativna Crna Gora”. Među 13 projekata iz oblasti kreativnih industrija kojima smo dali podršku ove godine, posebno mjesto zaslužila je i serija proizvoda objedinjenih pod nazivom „Šara“, čija je autorka likovna umjetnica iz Podgorice Sonja Đuranović.

Sonjin umjetnički senzibilitet prepoznatljiv je i odavno uvažen na našoj likovnoj sceni. Njen likovni potpis krasi ženska senzualnost koja se osjeća kroz odabir motiva i kolorita, a specifičan je i po dječjoj imaginaciji, dok se svi detalji, boje, linije i oblici na njenim radovima međusobno dopunjuju, prožimaju i stvaraju izuzetnu optičko-kolorističku senzaciju. Sve pomenuto objedinjeno je i u projektu „Šara“ koji predstavlja izuzetan primjer primijenjenog slikarstva koje se zasniva na aplikaciji autorskog, umjetničkog rada na tržišno orijentisan proizvod poput tepiha. Pored umjetničke, dodatnu tržišnu vrijednost ovim tepisima daje i ručna obrada, rad i tkanje. Podrškom kroz projekat „Kreativna Crna Gora“, Ministarstvo kulture želi autorki da pomogne na uspostavljanju prototip proizvodnje, kao i šire međunarodne promocije.
„Moj proizvod namijenjen je svima koji imaju potrebu za tepihom, i to onim koji pored upotrebne ima umjetničku i unikatnu vrijednost. Tepisi su, dakle, namijenjeni ne samo ljubiteljima umjetnosti već i svima kojima ova estetika odgovara. Prijemčivi su i za uređenje prostora u najširem smislu, jer svoju umjetnost primjenjujem na upotrebne predmete koji su moderni, savremeni, pa samim tim i dopadljivi“, kaže Sonja Đuranović.
Napominje i da je vuna od koje su njeni tepisi izrađeni vrhunskog kvaliteta, specifičnih boja, simetričnih oblika, a proces izrade izveden je tehnikom ručnog taktovanja.
„Već dugi niz godina, kroz nekoliko ciklusa, istražujem floralne motive koji se rastvaraju u vertikalne i horizontalne talasaste forme koje asociraju na niti i tkanje. Iz takvog rada, kroz skice koje realizujem u različitim likovnim tehnikama, nametnula se ideja i za rad na tepisima“, kaže Đuranović.
Kako ističe, bio joj je izazov da oživi svoje biljke i stavi ih u drugi kontekst. „Motiv je sveden, pojednostavljen, pa cvjetovi postaju simbol, znak. Moji radovi su idilični vrtovi i bašte, ona bezbrižna i bezopasna mjesta na kojima se uživa“, dodaje Đuranović.

Podsjeća i da je rad na art tepisima započela prije 10 godina, a do sada ih je predstavila publici na samostalnim izložbama u Podgorici, Kotoru i Vankuveru (Kanada).
„Svi proizvodi imaju unikatni dizajn. Od mnoštva raznobojnih oblika gradim jedinstvene, skladne vizuelne kompozicije. Igrom jednostavnih oblika pravim nove imaginarne prostore i tako dobijam novu uvjerljivost“, pojašnjava Đuranović.
Za kraj, najavljuje planove za dalju promociju brenda „Šara“.
„Pored tepiha, dizajn će se pojaviti na keramičkim pločicama, keramičkim predmetima i podmetačima“, zaključuje Đuranović.
Podsjetimo, prvi konkurs u okviru programa „Kreativna Crna Gora” prošle godine donio je brojne proizvode koji su, uz podršku Ministarstva kulture, predstavljeni domaćem i međunarodnom tržištu. Upravo rezultati prvog konkursa, na kojem smo podržali 11 projekata, bili su i ključni razlog da program bude nastavljen – uz još širi opseg oblasti koje su podržane tokom drugog konkursa.

meCrnogorski available languages

Top