>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Škole u Crnoj Gori zatvorene CoVID19

Škole u Crnoj Gori zatvorene CoVID19

meCrnogorskienEnglish available languages

Škole u Crnoj Gori zatvorene CoVID19

Škole u Crnoj Gori zatvorene CoVID19

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju na globalnom nivou i preporuke Instituta za javno zdravlje, a u cilju preventive i blagovremene zaštite zdravlja djece, nastavnog i nenastavnog osoblja, ministar prosvjete dr Damir Šehović saopštio je danas da je donijeta odluka o obustavi obrazovno-vaspitnog rada u vrtićima, školama, fakultetima i domovima na period ne manji od 15 dana. Odluka će početi da se primjenjuje od ponedjeljka, 16.3.2020. godine.
Kako je rekao Šehović, da bi se olakšala lična i porodična organizacija, a u svijetlu činjenice da djeca do 16. marta neće boraviti u vrtićima i školama, u tom periodu biće omogućeno da jedan od roditelja-staratelja, usvojilaca ili samohrani roditelj djeteta koje nije starije od 11 godina, ukoliko iskaže potrebu, iskoristi pravo na plaćeno odsustvo.
„Nastavićemo da se, uz odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje i svim ostalim resorima u Vladi odgovorno odnosimo prema aktuelnom momentu, te ćemo sve nove odluke koje se odnose na obrazovni sistem donositi u zavisnosti od daljeg kretanja epidemiološke situacije u našoj državi, vođeni prije svega interesom zdravlja djece i zaposlenih u sistemu obrazovanja“, zaključio je ministar.
Interes djece nam svima mora biti apsolutni prioritet, a ova odluka, koja je donijeta na sjednici Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti, je rezultat našeg odgovornog odnosa prema toj najvažnijoj zajedničkoj obavezi. Riječ je o pravovremenoj odluci primjerenoj aktuelnom trenutku, a sve u funkciji zaštite zdravlja stanovništva. Međutim, važno je da ponovo konstatujemo da nema niti jednog razloga za uznemirenost, jer je karakter Odluke isključivo preventivan.
škole škola učenici zatvorene studenti crna gora korona virus corona koronavirus montenegro schools closed shut shuts vrtić vrtići #śedidoma #ostanidoma

Premijer Marković: Nastavu smo obustavili da sačuvamo zdravlje učenika i svih građana, pozvaću medije da prenose nastavne sadržaje

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je da je odluka o ovustavi nastave donijeta u interesu očuvanja zdravlja učenika i zaposlenih u prosvjeti, njihovih porodica i svih građana te da će pozvati medije da partnerski sa Vladom prenesu đacima nastavne sadržaje.
„Želimo da naši učenici i u ovoj situaciji budu usmjereni na nastavak školovanja, i zato sam zatražio da Ministarstvo prosvjete pripremi plan objavljivanja nastavno-obrazovnih sadržaja putem štampe, elektronskih medija i drugih kanala komunikacije za vrijeme trajanja obustave nastave. Pozvaću predstavnike medija da u partnerskom odnosu sa Vladom olakšaju prenošenje nastavnih sadržaja i učine ih dostupnim. Ovo nije zamjena za redovnu nastavu, niti će biti predmet ocjenjivanja po povratku u školske klupe. Cilj ove mjere je održavanje kontinuiteta obrazovnog programa u mogućoj mjeri“ – saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Podgorička Gimnazija spremna da realizuje zamisao premijera Markovića

Gimnazija „Slobodan Škerović“ ima svoju elektronsku platformu koju dio nastavnika već uspješno koristi kao nastavno sredstvo i spremna je da pomogne drugim obrazovnim ustanovama prenošenjem iskustava kako bismo svi zajedno održali kontinuirano učenje – saopštila je direktorica Gimnazije Bojanić Lalović.
„U novonastaloj situaciji zatvaranja škola zbog koronovirusa, obučili smo i one profesore koji još uvijek nijesu prošli obuku, otvorili učenicima naloge i pripremili se za rad od kuće. Profesori će učenicima postavljati zadatke, testove, objašnjenja, lekcije koje je sada trebalo obrađivati, a koje su bitne za ostvarenje obrazovnih ciljeva. Učenici će odgovarati na zadate zahtjeve, a i tražiti objašnjenja. Ovo će posebno biti značajno za maturante, koji polažu završni ispit. S druge strane, Gimnazija ima potencijala da realizuje elektronsko učenje za vrijeme privremene obustave rada škola, ali i da pomogne drugim školama u sistemu“ – saopštila je direktorica Gimnazije reagujući na današnju izjavu predsjednika Vlade.
Bojanić Lalović je naglasila da se ovo se ne odnosi na plan nadoknade nastave, već da je riječ o podršci kontinuiranom učenju.
„Smatramo da potpuni prekid u radu i učenju u pedagoškom smislu dovodi do slabljenja radnih navika i težem prilagođavanju ponovnom vraćanju učenju. Proces učenja ima svoje faze, a njihov prekid otežava dalji napredak učenika“ – zaključila je direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić Lalović u odgovoru predsjedniku Vlade.

Škole u Crnoj Gori zatvorene CoVID19

meCrnogorskienEnglish available languages

Top