>>>
> Activism & ORG > SMJENA VLASTI – Primarni cilj Građanske inicijative 21 maj.

SMJENA VLASTI – Primarni cilj Građanske inicijative 21 maj.

meCrnogorski available languages

SMJENA VLASTI – Primarni cilj Građanske inicijative 21 maj.

Briga za čovjeka, socijalna pravda, briga za okolinu, briga za tradiciju i kulturu biće u fokusu Građanske inicijative 21. maj, kazao je izvršni koordinator te GI i analitičar CdM-a Ljubomir Filipović, najavljujući učešće liste građana na sledećim parlamentarnim izborima.

“Od kada smo se krajem prošle godine sastali u okviru inicijativnog odbora prošlo je pola godine i više. Zato mi je drago da među nama vidim ljude iz tog nukleusa koji su proizveli proglas, okupili ljude oko njega, i sproveli izbore za organe inicijative”, rekao je Filipović na predstavljanju GI 21. maj na Barutani.

On je istakao da su, uz veoma ograničena sredstva, dobili povjerenje ogromnog broja ljudi.

“Formirali smo Savjet i Koordinacioni odbor od biranih ljudi, otvorili i opremili kancelarije, organizovali nekoliko okruglih stolova, odazvali se svakom manjem i većem okupljanju građana i pomogli u organizaciji istih. Krenuli smo u formiranje odbora u inoostranstvu i krećemo u formiranje odbora po gradovima. A sve sa kojim ciljem – pitaju se ovih dana mnogi. Odgovor je jasan, primarni cilj je smjena ove vlasti, a nakon toga postavljanje temelja pravednog i prosperitetnog društva kakvo Crna Gora zaslužuje”, poručio je Filipović.

Zato će, dodao je, 21. maj služiti kao most građanima da, izbjegavajući iskompromitovani, partijski aktivizam, dobiju svoje prave slobodne predstavnike u parlamentu kroz nuđenje liste građana na sledećim parlamentarnim izborima.

“Grijeh bi, međutim, bio da 21. maj svedemo samo na predizborni aktivizam. Preveliko je ovo oko čega smo se okupili da bi ga tako uskom ogradom opasali. Zato će naša inicijativa raditi na ohrabrivanju i osnaživanju građanskog aktivizma u svim onim sferama koje trebaju dodatnu pažnju našeg društva. Mi sada gradimo inkubator, ideje i kadrove, koji će obezbijediti da Crna Gora konačno postane zrelo društvo, čiju nezavisnost i opstanak više niko ne može ugroziti. Da je vječna Crna Gora”, zaključio je Filipović.

Predsjednik Savjeta GI 21. maj Miodrag Živković kazao je da ono što imamo posle 30. avgusta često naziva plišanom ili puzajućom okupacijom.

21 maj gi građanska incijativa

“Ali ono što je još strašnije jeste da se sa ovom plišanom i puzajućom okupacijom udara na najveće i najznačajnije temeljne vrijednosti crnogorske države i crnogorskog društva”, naglasio je.

Poručio je građanima Crne Gore da je ugrožen građanski karakter Crne Gore, da je ugrožen njen ustavnopravni poredak, da su ugrožene sekularne vrijednosti, antifašističke tekovine, multivjerski i multietnički sklad.

“Ovih pet vrijednosti, simbolički i figurativno, kada se stave u šaku dobija se pesnica, a ta pesnica treba da znači da smo spremni na otpor i da ćemo sa tim otporom pobijediti”, rekao je Živković.

Kako je dodao, “21. maj” ima dva velika zadatka i dva velika cilja – da Crnu Goru vrate samoj sebi na prvim prijevremenim parlamentarnim izborima i da učine sve da nikada više ne dozvole da se Crnom Gorom upravlja kako se to radilo od 2006. do 2020. godine.

“Mi moramo Crnoj Gori vratiti nadu da može biti mnogo bolje i da kao bolja postane vrlo brzo član Evropske unije”, poručio je Živković.

SMJENA VLASTI - Primarni cilj Građanske inicijative 21 maj.

Koordinator za dijasporu unutar GI 21. maj Izudin Gušmirović je kazao da se danas ne bi ni okupili da dijaspora 2006. nije bila uz Crnu Goru.

“Nova vlast nema pravo da nipodaštava odnos prema našim sunarodnicima”, naglasio je je Gušmirović.

On je ukazao je da je dijapora samo fizički “tamo negdje”, ali da je ljubavlju, privrženošću i kulturom “ovdje, pored nas”.

“Crnogorci koji se odazvaše pozivu domovine da uzmu puške u odbrani slobode u svim trenucima kada je to domovini bilo potrebno jesu izraz najvišeg patriotizma. Dolazili su Crnogorci iz Amerike, Argentine, Kanade, zemalja Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije, Francuske, Egipta, Grčke, bilo kojeg ugla planete… Njihova herojstva i nesebična darivanja domovini su najbolji primjer za sadržaj lekcije patriotizma”, rekao je Gušmirović.

Ukazao je da su mnogi crnogorski iseljenici bili na privremenom radu u inostranstvu, isto kao što je i Refik Radončić, Veselin Mijač, Hajriz Brčvak, Ivo Đukanović i mnogi drugi koji nesebično pomaću Crnu Goru.

“Danas, kada je 21. maj zalog budućnosti, upravo oni, radnici, naučnici, profesori, studenti su najvidljiviji predstavnici puta kojim ide moderna, razvijena Crna Gora. Zato i poručujemo da sada, a i ubuduće, komunikacija sa našim najboljim predstavnicima u svijetu je jedan od najvažnijih prioriteta GI 21. maj”, zaključio je on.

Tijana Todorović rekla je da ne smijemo zaboraviti da se na teritoriji države nalaze spomenici još od predhrišćanskog doba pa do renesanse i baroka.

“Manji prostor sa više prirodnijh ljepota od Crne Gore rijetko gdje postoji i sa više kulturnog bogatstva. Od Crvene stijene, Duklje, Starog Bara, Kotora, Cetinja i prve na svijetu državne štamparije – Obodske štamparije, Husein-pašine džamije, da ne pobrajam sve crkve i manastire, popa Dukljanina, sv. Vladimira, sv. Petra, Njegoša, Avda Međedovića, Lubardu, Dada, princezu Kseniju, Jelenu Ćetković, Joku Baletić, Stanu Tomašević i Kanu Radević”, navela je ona, ocjenjujući da svjedočimo vremenu u kom se sve kulturne i antifašističke vrijednosti urušavaju zbog nepoznavanja sopstvene kulture.

Merdan Zeinelagić je donio pozdrav od crnogorske dijaspore.

“Od ljudi koji su pošli da svuda po svijetu barjak Crne Gore slavno nose, koji se nikada nisu odrekli Crne Gore i koji sa ponosom ističu da su šćeri i sinovi Crne Gore”, dodao je.

SMJENA VLASTI - Primarni cilj Građanske inicijative 21 maj.

On je rekao da je Gi 21. maj okupila ljude koji istinski vole državu, koji vole svaki pedalj ove zemlje.

“Danas neki koji ne znaju ni ko su, ni šta su, htjeli bi da naši sportisti, naši košarkaši, naši vatepolisti, naše rukometašice, koje su dika Crne Gore i koje su ponos cijelog svijeta, brane boje neke druge zemlje, a ne naše slavne Crne Gore”, kazao je Zeinelagić i dodao “naše oči gledaju Crnu Goru, naše srce kuca samo za Crnu Goru”.

Kordinator za marketing Aleksić rekao je da živimo u državi u kojoj poslanici ne ustaju na himnu, u kojoj se ne kažnjava skrnavljenje državnih simbola, u kojoj se podstiče mržnja, veličaju ratni zločinci, negiraju genocidi…

On je kazao da su složni u borbi za najvrijedniju civilizacijsku tekovinu – antifašizam.

“To je apsolutno dobro, ideal vrijedan života i jedan od stubova na kojima počiva GI 21. maj. To je naša moralna dužnost i obaveza. Mi ćemo još jednom, kao naši slavni preci 13. jula ’41. upaliti baklju slobode. Ta luča je istorijski pripadala Crnoj Gori kroz vjekove”, istakao je Aleksić.

Imao je i poruku za Srbe, Bošnjake, Albance, Muslimanime, Hrvate, Rome…

“Crna Gora je i vaša kuća. Crne Gore bez vas niti bi bilo, niti je ima, niti će je biti. I jedina realnost je zajednički život i jedino je to prihvatljiva opcija na putu ka Evropi”, zaključio je Aleksić.

 

SMJENA VLASTI – Primarni cilj Građanske inicijative 21. maj

meCrnogorski available languages

Top