>>>
> Aktuelnosti > Blog > Sntntn

Sntntn

meCrnogorski available languages

Znate li šta je sntntn i čemu služi?

Ovaj predmet često koristite, ali sigurno znate kako se zove

Jedan od predmeta koje vjerovatno koristite makar na sedmičnoj ako ne i dnevnoj bazi, a da sigurno nijeste ni znali da ima posebno ime jeste – sntntn.

Da, dobro ste pročitali.

To je mali aluminijski predmet pomoću kojeg se otvara limenka, a još mu je namjena i to da se kroz njega po otvaranju provuče slamka i tako fiksira za limenku.

Porijeklo riječi nije poznato, ali izgovara se na isti način na koji se čita i prihvaćena je u rječnicima više desetina jezika svijeta.

Sntntn vijest je kopipejstirana na neviđeno veliki broj “portala” u 2018. godini. Naravno, radi se o potpunoj izmišljotini koju su redom prenijeli RTCG, National Geographic, Kurir, Mondo, N1 info, Telegraf, Fosmedija i brojni drugi portali. Ako ste i vi ovaj članak otvorili iz radoznalosti, žao nam je. U pitanju je klikbajt.

Drugo, ono što je potpuno nelogično jeste kako to može uopšte da se izgovori? Ako mi možemo izgovoriti neke riječi bez samoglasnika tipa prst, trst, krv, pa i neke riječi koje imaju samoglasnike, ali “lome jezik” strancima vrganj, kršina, strmoglav, prednjonepčani, postavlja se pitanje:

kako je moguće da je ovo “prihvaćeno u rječnicima više desetina jezika svijeta”???

r može biti zvučno, j ponekad, ali N? – nemoguće. Pa kako bi se ova “riječ” mogla pisati rastavljeno na kraju reda?

sn-

tn-

tn.

Naravno, nemoguće.

Ipak, može se reći da su pojedini novinari bili kreativniji od drugih, i nisu puko kopipejstirali ovu vijest, već su čak i dodali još par zanimljivih pojmova šta oni znače.

Ali ono što zabrinjava jeste da ovi “portali” koji su objavili ovu “zanimljivost” zaglupljuju stanovništvo svojim postojanjem. Neko bez elementarnog obrazovanja ne može biti novinar. I treba se držati minimum novinarskog kodeksa odgovarajući na 5 pitanja (5W) – ko? šta? kada? gdje? zbog čega?

I naravno – podsjetnik da treba trenirati svoj mozak i držati ga uključenim dok se čitaju novinski članci. Kako online, tako i offline.

Ono iz čega se može izvući pouka, jeste da je sn-tn-tn pokazao primjer šta znači dobra SEO optimizacija internet prezentacije.

meCrnogorski available languages

Top