>>>
> Ekonomija Crna Gora > Socio-ekonomski oporavak Crne Gore – NKT i UN u CG

Socio-ekonomski oporavak Crne Gore – NKT i UN u CG

meCrnogorski available languages

Socio-ekonomski oporavak Crne Gore – NKT i UN u CG

Socio-ekonomski oporavak Crne Gore – NKT i UN u CG

Odgovor na socio-ekonomsku krizu izazvanu epidemijom koronavirusa bio je u fokusu današnjeg sastanka predstavnika Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela sa timom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori kao i predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija: Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodnog monetarnog fonda.
Na sastanku se diskutovalo o situaciji i ključnim pioritetima, prevashodno u analizi i rješavanju socijalnih posljedica epidemije i podršci u kreiranju makroekonomskih mjera i politika.
Potpredsjednik Simović je u uvodnom izlaganju istakao da Crna Gora ima pravo da bude zadovoljna sa učinjenim u suočavanju sa ovim izazovom. „Postigli smo postavljene ciljeve – očuvali smo naš zdravstveni sistem, „krivulju“ broja oboljelih maksimalno moguće ublažili i očuvali ukupnu stabilnost našeg društva. Ovo smo ostvarili, svjedoci ste, zahvaljujući odlučnim, pravovremenim i beskompromisnim mjerama, baziranim isključivo na zahtjevima i preporukama struke“, kazao je potpredsjednik.
Potpredsjednik je istakao i da mjeseci pred nama neće biti ništa manje izazovni, jer je u najkraćem mogućem roku potrebno naći formulu koja će dugoročno odgovoriti na pitanje kako spriječiti mogući drugi talas epidemije i paralelno obezbjediti ponovni rast ekonomije, sačuvati radna mjesta i kvalitet života svih građana.
Simović je ukazao da su brzina, znanje, efikasnost, odlučnost i prije svega konkretnost potrebni i ovoj fazi borbe protiv pandemije i njenih posljedica.
U kratkom roku moramo donijeti mjere i odluke koje će donositi rezultate na dugi rok“,
izjavio je potpredsjednik i dodao da implementacija dogovorenih aktivnosti mora započeti brzo kako bi se našim ekonomijama, našim preduzećima i svim našim građanima što više skratio period između izlaska iz karantina do ponovnog rasta prihoda i standarda.
Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni kazala je da je svaka kriza ujedno i šansa za izgradnju boljeg društva.
„Jasno je da se zdravstvena kriza transformiše u ozbiljnu socio-ekonomsku krizu i zato smo danas tu – da zajednički razmortimo efikasan odgovor na taj izazov. Podrška Sistema UN u Crnoj Gori biće zasnovana na Okviru Ujedinjenih nacija za neodložan socioekonomski odgovor na COVID-19 – strateškom dokmentu koji je nedavno predstavio Generalni sekretar UN kao mapu puta za podršku državama u socijalnom i ekonomskom oporavku“
kazala je Mekluni, dodajući da će taj plan oporavka zajednički realizovati timovi UN u 162 zemlje u sljedećih 12-18 mjeseci, pod vođstvom rezidentnih koordinatora UN i uz podršku i tehničko rukovođenje UNDP.
Okvir UN za neodložan socioekonomski odgovor na COVID-19 baziran je na pet ključnih kolosjeka: 1. očuvanje zdravstvenih usluga i jačanje kapaciteta zdravstvenih sistema; 2. pomoć kroz socijalnu zaštitu i osnovne usluge; 3. očuvanje radnih mjesta, podrška malim i srednjim preduzećima, kao i radnicima/cama u neformalnom sektoru kroz programe ekonomskog oporavka; 4. usmjeravanje fiskalnih i finansijskih podsticaja kako bi mjere makroekonomske politike koristile najugroženijima, i jačanje multilateralnih i regionalnih mjera; 5. jačanje socijalne kohezije i ulaganje u razvoj otpornosti i sistema za reagovanje na nivou lokalnih zajednica.

Milutin Simović - UN - video konferencija (07.05.2020.) Socio-ekonomski oporavak Crne Gore - NKT i UN u CG

U tom kontekstu, na sastanku je dogovorena zajednička koordinacija daljeg odgovora na socio-ekonomski aspekat posljedica epidemije, uz što širi konsenzus i uključenost međunarodnih organizacija, međunarodnih finsanijskih institucija kao i socijalnih partnera.
izvori: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore i Ujedinjene nacije u Crnoj Gori

meCrnogorski available languages

Top