>>>
> Marketing i brendiranje > Španija napokon prerano dobila logo nacionalnog brenda

Španija napokon prerano dobila logo nacionalnog brenda

meCrnogorski available languages

Nakon što smo ranije ovog mjeseca objavili opširni tekst o nacionalnom brendiranju Španije, ova zemlja je dobila logo nacionalnog brenda. Rekli bismo napokon. Ali s obzirom na dizajn, možda je bolje reći – prerano. Podsjećanja radi, do prije nekoliko dana Španija nije koristila logo nacionalnog brenda, već je znak sastojao od dva polja: u prvom je bio grb Španije, a u drugom natpis “ovo je marka španije”.

U međuvremenu usvojen je komunikacioni plan. Glasi: “Globala Španija“. Okej, to je i razumljivo s obzirom na kolonijalnu prošlost ove zemlje i njenog uticaja na svijet. Španci su se odlučili na minimalizam. Ovo su 3 elementa koje su udlučili koristiti za svoj logotip.

 

 

 

 

Prvi elemenat – boja koja se presijava od crvene do zlatne. Okej, tako nešto bismo mogli da očekujemo od Hispanaca. Nismo zagovornici upotrebe boja koje nisu čiste. Štaviše, upravo ovakvu kombinaciju boja se koristi i u logu nacionalnog brenda Crne Gore.

Oblik broj II – krug. S obzirom da su boje prenatrpane, u redu je svesti oblik na minimalizan. Sličan pristup koristi Argentina.

Treći oblik – nešto što bi trebalo predstavljati distanciranje od ostalih sličnih znakova i navoditi na prepoznatljivost španije. A on je kombinovan sa prva dva elementa (zajedno sa sloganom) na sljedeći način:

 

U prvom trenutku, nakon otkrivanja ovog loga, moramo reći da smo bili pomalo razočarani. Zar je moguće da od toliko potencijala koji je mogla ova zemlja da prezentuje ovo došlo kao konačni proizvod. Pomorandža zaglavljena u stalku za globus? Pokvareni Internet Explorer? Jednostavno, ovakav logo teško da možemo zamisliti na dresu Atletika ili Valensije, teško da možemo zamisliti za promociju turizma na Ibici, teško da možemo zamisliti na razglednici sa pejzažom Barselone.

Ništa nemamo dalje da kažemo, osim sa par komentara na Twitteru da pozdravimo kancelariju za brendiranje Španije.

 

 

 

meCrnogorski available languages

Top