>>>
> Marketing i brendiranje > Nacionalni brend Španije je – nacionalni brend Španija

Nacionalni brend Španije je – nacionalni brend Španija

meCrnogorski available languages

Španija je jedna od zemalja kojoj dodatno brendiranje uopšte nije ni potrebno. Španija je bogata kulturom. Španski jezik (odnosno kastiljanski) je jedan od svjetskih jezika. Značajna je svjetska turistička destinacija. Špansko vino i nacionalna hrana poznata je u svijetu. Isto tako, uspješna je u sportu. Sada da postavimo pitanje: kako brendirati ovu zemlju?

Španija ima svoj program nacionalnog brendiranja. Fokusirani su na sve značajne aspekte za razvoj društva: od kulture, fudbala, tenisa, arheoloških nalazišta, sakralnih mjesta do medicine i prilika za privlačenje direktnih stranih investicija. Ipak, postoji jedna mala začkoljica. Pogledajte kako izgleda nacionalni brend Španije:

Logo nacionalnog brenda Španije je – grb sa natpisom na lokalnom jeziku: “Brend Španije”. Ne onaj sportski časopis “Marca”, već logo nacionalnog brenda. Možda je upravo i to porka koju žele poslati, a glasi: ,,mi smo ionako dovoljno poznati u svijetu, ne treba nam nikakvo dodatno brendiranje pa ovim odgovaramo ovim manje poznatim zemljama koje se brendiraju.” Jednostavno, ne postoji razlika između oznake španskog Ministarstva poljoprivrede i nacionalnog brenda! Drugačiji je turistički brend, ali radi se o posebno drugom primjeru (koji i jeste prepoznatljiv i uspješan).

Turistički brend Španije

Za razliku od Španije, pogledajmo kako izgleda nacionalbi brend Slovenije. O slovenačkom brendu, koji se smatra najuspješnijim rješenjem u svijetu, postoji pregršt tekstova, pozitivnih kritika i široka lepeza primjene.

logo nacionalnog brenda – “I feel Slovenia”

Pošto smo pomalo ,,razočarani” grafičkim rješenjem iberijske zemlje, prikazali smo šta bi se desilo da je Slovenija slikedila španski koncept i obrnuto.

I ne čudi zbog čega je kampanja relativno nepoznate zemlje Slovenije bolja od španske. Recimo, uzmite u obzir podatak da Slovenija imaju 6300% više pratilaca na instagramu od jedne Španije na društvenoj mreži Instagram.

meCrnogorski available languages

Top