>>>
> EU/Politiko > Srebrenica: Da se ne ponovi

Srebrenica: Da se ne ponovi

meCrnogorski available languages

Srebrenica: Da se ne ponovi

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima prisustvovao je komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari čime je odao počast žrtvama Srebrenice.

Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon komemoracije u Memorijalnom centru Potočari

Ovo je nažalost vrijeme restauracije retrogradnih političkih ideja i ideologija iz ranih 90-ih godina koje su dovele sve naše narode do užasnih tragedija čija je kulminacija upravo genocid u Srebenici.

Vjerovali smo svi, očigledno prerano, da su te ideje i ideologije sahranjene u nesreći Srebrenice i drugim nesrećama na prostoru ex Jugoslavije. Nažalost, pokazuje se da smo se prerano obradovali i da će još potrajati ova naša borba za usvajanje i poštovanje civilizacijskih vrijednosti u našem regionu i za ostvarivanje pune stabilnosti i evropske perspektive svake od naših država i naših naroda. Zato ne bih posebno komentarisao pa čak ni pridavao poseban značaj tim definitivno nerazboritim, neracionalnim, nerazumnim političkim porukama ovim tragičnim povodom. Umjesto toga, želim da kažem da sam danas ovdje ne samo da bih se poklonio sjenima žrtava genocida u Srebrenici, svoj odnos prema tome sam i saopštavao svih prethodnih godina. Došao sam ovdje da izrazim poštovanje prema porodicama žrtava, prema institucijama države Bosne i Hercegovine, prema međunarodnim institucijama koje 26 godina daju doprinos punoj istini i dostizanju pravde za počinioce tog najstrašnijeg zločina na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata jer sam duboko uvjeren da bez pune istine i bez pune pravde ne možemo napraviti ni milimetar naprijed u obnovi povjerenja što je preduslov stabilnosti i evropske perspektive. Utoliko, manje smo na dobrom putu ukoliko ne primijetimo da su ne samo u našem regionu nego i mnogo šire te retrogradne politike i ideologije opet digle glavu. Dakle, nije više u pitanju balkanski fenomen, pogledajmo danas i politiku Evrope, pogledajmo zapadne politike generalno, politike nacionalizma i fašisoidne ideje su nažalost opet na sceni.

Ukoliko ne budemo pravovremeno uspostavili jedan jasan politički, demokratski front u odnosu na te ideje prijeti nam opasnost da će se greška ponoviti, nadajmo se ne sa ovako strašnim posljedicama kroz kakve je prošla Bosna i kroz kakve je prošla Srebrenica, ali mislim da su ovakvi događaji prilika da osnažimo sebe u tom uvjerenju, da osnažimo front otpora prema tim retrogradnim politikama i idejama i da pokušamo da sačuvamo evropsku perspektivu, perspektivu stabilnosti i prosperiteta, i za Bosnu i za sva društva na Zapadnom Balkanu.

Đukanović na udaru Vučićevih medija.

meCrnogorski available languages

Top