>>>
> Ekonomija Crna Gora > Standard & Poor’s 2015: Nepromijenjen bonitet Crne Gore

Standard & Poor’s 2015: Nepromijenjen bonitet Crne Gore

meCrnogorskienEnglish available languages

Bonitetna agencija „Standard and Poor’s“ objavila je novi izvještaj za Crnu Goru, kojim je potvrđena ranija procjena potencijala ekonomskog rasta uz ocjenu „B+/B“. Takođe je Crnoj Gori potvrđen stabilan izgled, što ukazuje da je dalje kretanje kreditnog rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama.
Stručnjaci Standard and Poor’s procjenjuju da će crnogorska ekonomija do 2018. godine rasti u prosjeku 3,4%, zahvaljujući rastu investicione aktivnosti, dominantno u oblasti turizma, energetike i saobraćajne infrastrukture.
Pored pozitivnih implikacija koje će prozvesti izgradnja autoputa Bar-Boljari, koji je prepoznat kao generator ekonomskog rasta, analitičari pomenute agencije upozoravaju na tendenciju rasta  nivoa javnog duga i deficita koji mogu biti glavni rizici za stabilnost i održivost javnih finansija u narednom periodu, posebno imajući u vidu odsustvo emisione moći i monetarnu pasivnost Crne Gore. U Izvještaju su pohvaljenje mjere fiskalne konsolidacije koje Vlada kontinuirano sprovodi. Dokument vezan za S&P-ov kreditni rejting Crne Gore nalazi se u prilogu.
Izvor: Vlada CG

meCrnogorskienEnglish available languages

Top