>>>
> Magazin > Kultura i Kreacija > Svetlana Kana Radević – Bijenale arhitekture Venecija 2020 – izložba

Svetlana Kana Radević – Bijenale arhitekture Venecija 2020 – izložba

meCrnogorski available languages

Izložba “Svetlana Kana Radević – poslijeratna arhitektura između centra i periferije” na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2020

Izložba “Svetlana Kana Radević – poslijeratna arhitektura između centra i periferije” na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2020

Pratite Senat.me preko Google News servisa

Pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore i uz podršku Glavnog grada Podgorice, stvaralaštvo Svetlane Kane Radević biće prikazano u okviru glavnog programa 17. Bijenala arhitekture u Veneciji, od 29. avgusta do 29. novembra 2020. godine.

svetlana kana radović hotel podgorica venezia venecija bijenale bienale arhitektura archi architecture

Izložba „Svetlana Kana Radević – poslijeratna arhitektura između centra i periferije“ (Skirting the Centre: Svetlana Kana Radević on the Periphery of Postwar Architecture), biće prikazana na najvećoj smotri arhitekture na svijetu, Bijenalu arhitekture u Veneciji u sklopu glavnog programa u okviru cjeline pod nazivom “Collateral events”. Izložba se realizuje od strane APSS Instituta i kompanije Strategist, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Mila Đukanovića i uz podršku Glavnog grada Podgorice. Projekat je podržao veliki broj crnogorskih kompanija – Bemaks, CEDIS, CGES, Elektroprivreda Crne Gore, Glosarij, Hipotekarna Banka, Metropolis Media Montenegro, Savana i Uniprom.

„Ove godine obilježavamo 20 godina od smrti jednog od najvećih imena crnogorske arhitekture, Svetlane Kane Radević. Ova izložba je prilika da ukažemo poštovanje Kaninom radu i djelu, i to na Bijenalu u Veneciji, pred internacionalnom javnošću. Ovim projektom potvrđujemo da cijenimo i vrednujemo crnogorsko kulturno i istorijsko nasljeđe, čiji je Kana i njen rad bez sumnje značajan dio,“ navodi se iz Kabineta Predsjednika Đukanovića.

U okviru izložbe, koja će se održati od 29. avgusta do 29. novembra ove godine biće izložena privatna arhivska građa Svetlane Kane Radević, koja je do sada bila nedostupna javnosti, a koja prikazuje da je Radević gradila internacionalnu karijeru iz ulice Ivana Vujoševića u Podgorici, te ukazuje na nedvojben kvalitet njenog rada i stvaralaštva prepoznat po sintezi lokalnih materijala i narativa i internacionalnih tendencija.

„Kao gradska uprava Kaninog rodnog grada, počastvovani smo što smo partneri u realizaciji ovog projekta. Ovaj projekat je samo prvi korak u nizu aktivnosti koje kao gradska uprava, sa partnerima, planiramo inicirati, a u cilju revitalizacije objekata, koji krase naš grad, a djelo su Kane Radević,“ ističu iz Glavnog grada Podgorice.

Osim u okviru nacionalnog paviljona, Crna Gora je po prvi put na Bijenalu arhitekture predstavljena i kao dio glavnog programa.

“Rad Svetlane Kane Radević je prvi put svjetskoj javnosti prikazan na ljeto 2018. godine u Njujorškom muzeju MOMA u okviru izložbe „Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980“. Ovo je Kanu vratilo u glavne tokove međunarodne diskusije ne samo o arhitekturi, već i o kulturnom i istorijskom nasljeđu Evrope. Nošeni talasom interesovanja za Kanin rad, istraživanjem njene lične arhive, dobili smo na uvid radove, pisma, fotografije koji pokazuju da je Kana Radević gradila izuzetnu međunarodnu karijeru, a bez podrške i van uticaja tadašnjih arhitektonskih centara Jugoslavije, odnosno regiona. Njena arhiva upućuje na izuzetan, do sada javnosti nepoznat tok njene karijere i značaj njenog stvaralaštva. Uzevši u obzir geopolitičke okolnosti njenog profesionalnog života Svetlana Kana Radević kao arhitektonski stvaralac djelovala je na više nivoa: regionalno – između vernakularne tradicionalne gradnje i globalnih tendecija kasnog modernizma; nacionalno – projektujući javne objekte i hotele sa progresivnim javnim prostorima; i internacionalno gdje u poslijeratnim okolnostima simultano djeluje i radi između Filadelfije, Podgorice i Tokija. Veoma smo zahvalni porodici na ukazanom povjerenju da ovaj izuzetan materijal prikažemo na najbolji mogući način i na najznačajnijoj smotri arhitekture na svijetu, a nakon toga i u Podgorici i drugim mjestima širom svijeta,” rekli su iz organizacionog tima izložbe.

Organizacioni tim čine kustosi izložbe Dijana Vučinić (APSS Institut) i Anna Kats i Katarina Milačić (Strategist). Bijenale u Veneciji ove godine održava se na temu „Kako ćemo živjeti zajedno?“ i traje po izmijenjenim terminima od avgusta do novembra.

 

Pratite Senat.me preko Google News servisa

meCrnogorski available languages

Top