>>>
> Magazin > Kultura i Kreacija > Svetlana KANA Radević na 17. BIJENALU ARHITEKTURE u Veneciji

Svetlana KANA Radević na 17. BIJENALU ARHITEKTURE u Veneciji

meCrnogorski available languages

SVETLANA KANA RADEVIĆ NA 17. BIJENALU ARHITEKTURE U VENECIJI

Renomirana manifestacija Bijenale arhitekture otvorena je danas u Veneciji uz poštovanje svih epidemioloških mjera i trajaće do 21. novembra. Izložbu je posjetila i delegacija Glavnog grada Podgorica, koju čine glavni gradski arhitekta Filip Aleksić i sekretarka za kulturu Ana Medigović.

Izložba „Svetlana Kana Radević – poslijeratna arhitektura između centra i periferije“ (Skirting the Centre: Svetlana Kana Radević on the Periphery of Postwar Architecture) otvorena je od danas do 21. novembra za međunarodnu javnost na najvećoj smotri arhitekture na svijetu, venecijanskom Bijenalu. Izložbu realizuju APSS Institut i kompanija Strategist, a pod pokroviteljstvom predsjednika Mila Đukanovića i uz podršku Glavnog grada Podgorice.

Sekretarka sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović kazala je da je zadovoljstvo biti na izložbi u Veneciji i istakla da je, iako nema zvaničnog otvaranja, izazvala veliku pažnju kako arhitekata tako i ljudi sa strane koji su gosti u Veneciji.

“Važno je reći da je Glavni grad partner u ovom projektu i da mi na pravi način prezentujemo stvaralaštvo autora koje je nastalo na teritoriji Glavnog grada. Mogu da najavim da će nakon izložbe u Veneciji naši sugrađani a i cijela Crna Gora moći da pogledaju izložbu u Podgorici”, kazala je Medigović.

Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić rekao je da je Kana jedna od najboljih arhitekata te epohe, koja je i te kako značajna za našu državu i grad.

“Kana nam je ostavila veliko bogatstvo kada je u pitanju njeno stvaralaštvo. Ovdje su njeni crteži koji i te kako imaju čar i dušu, nešto što je nažalost odavno izumrlo a to je slobodoručno crtanje tako da je prelijepo biti ovdje i vidjeti to”, rekao je Aleksić.

Kustoškinja izložbe Dijana Vučinić iz APSS Instituta rekla je da izložba za glavni cilj ima da internacionalizuje rad Kane Radević.

svetlana kana radević hotel podgorica venezia venecija bijenale bienale arhitektura archi architecture

“Izložba u Veneciji predstavlja originalne fotografije iz njene arhive. Njoj je bio cilj da ono što radi izađe iz granica Crne Gore. Ona je u Ameriku na master studije kod Luisa Kana otišla sa jasnom namjerom da proširi svoj opus van granica Crne Gore i da ostvari kontakte na internacionalnoj sceni”, rekla je Vučinić.

Dodala je i da kad su u arhivi vidjeli koliko ima vrijednog materijala, shvatili su da će najbolje mjesto za to biti Bijenale u Veneciji.

Iz organizacionog tima izložbe kazali su da im je veliko zadovoljstvo što imaju priliku da kroz ovu izložbu prikažu svjetskoj javnosti Kanin stvaralački opus i život na Bijenalu u Veneciji.

“Uložili smo velike napore da na pravi način i u pravom svijetlu predstavimo njen rad, i posebno smo zahvalni Kaninoj porodici i svima onima koji su nam pomogli i stavili nam svoju arhivu i materijale na raspolaganje. Njihovo povjerenje za nas je velika obaveza, odgovornost i zadovoljstvo. Iako su realizacija cijelog projekta, a time i naš zadatak, bili otežani u uslovima pandemije, to ne znači da on gubi na svom značaju, već naprotiv. Upravo iz ovog razloga, kao i zbog smjernica Vlade Italije za suzbijanje širenja COVID-19, bili smo primorani da događaj povodom otvaranja koji će biti upriličen za visoke zvanice i stručnjake iz ove oblasti odložimo za avgust ili septembar, kada epidemiološke mjere budu to dozvolile”, rekli su su iz organizacionog tima izložbe.

meCrnogorski available languages

Top