>>>
> Ekonomija Crna Gora > Svjetski investicioni forum: Nagrada za Crnu Goru

Svjetski investicioni forum: Nagrada za Crnu Goru

meCrnogorski available languages

Crna Gora je u Ženevi nagrađena za doprinos povećanju transparentnosti i pojednostavljenju administrativnih procedura, u okviru održavanja Svjetskog Investicionog Foruma. Nagrada je uspostavljena 2015. godine i dodjeljuje se jednom godišnje sa ciljem da se ukaže priznanje zemljama koje aktivno rade na povećanju transparentnosti administrativnih procedura i pojednostavljenju procedura u vezi sa registracijom poslovanja.

Nagradu je u ime Ministarstva finansija primila generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta. Ministarstvo finansija Crne Gore i Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD), u okviru projekta “Osnaživanje konkuretnosti i inovativnosti Crne Gore kroz politike održivog ekonomskog rasta”, razvili su eRegulations Montenegro portal, u okviru kog su mapirane unaprijed definisane administrativne procedure aktuelne u Crnoj Gori.

Portal eRegulations predstavlja metodologiju prikupljanja i prezentacije podataka putem posebno dizajnirane internet platforme, koja ima za cilj da poveća transparentnost administrativnih procedura u zemljama u kojima se primjenjuje. Portal eRegulations Montenegro, u aprilu 2018. godine, prezentovan na Globalnom kongresu preduzetništva u Istanbulu, u okviru panela “Bolja i brža registracija biznisa”, nakon čega je prepoznat od strane Globalne mreže preduzetništa (GEN) i rangiran od strane Globalnog portala za registraciju biznisa (Global Enterprise Registration Portal – GER.co), gdje je ostvario maksimalne ocjene po svim kriterijumima.

Upravo to je bio razlog da Crnoj Gori dodijeli nagrada za doprinos povećanju transparentnosti i pojednostavljenju administrativnih procedura. Ministarstvo finansija iskazuje posebnu zahvalnost UNCTAD Business Facilitation Programu i njihovoj značajnoj kontribuciji kod uspostavljanja eRegulations platforme, kao i lokalnoj ekspertskoj i profesionalnoj pomoći, koju su obezbijedili, kao i predstavnicima Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo finansija naročito zahvaljuje Poreskoj upravi, Glavnom gradu, Upravi za nekretnine i CEDIS-u, koji su uceštvovali u projektu i omogućili da se adminsitrativne procedure koje sprovode učine transparentnim. Ministarstvo finansija sa zadovoljstvom ističe da je biznis zajednica u Crnoj Gori već prepoznala prednosti eRegulations platforme, te da će ova informativna platforma u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, u budućnosti biti unaprijeđena i proširena sa novim informacijama o različitim administrativnim postupcima u Crnoj Gori. Na ovakav način je obezbijeđena dugoročna održivost rezultata projektne podrške UNCTAD-a.

 

meCrnogorski available languages

Top