>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Testovi na koronavirus i kontrolni materijal – donacija EU za IJZCG

Testovi na koronavirus i kontrolni materijal – donacija EU za IJZCG

meCrnogorski available languages

Testovi na koronavirus i kontrolni materijal – donacija EU

Zahvaljujući Evropskoj komisiji, Crna Gora sada može pouzdanije da testira građane na novi koronavirus. Udruženi istraživački centar Evropske komisije EU Science Hub – Joint Research Centre (JRC) dostavio je Institutu za javno zdravlje Crne Gore i Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji novi kontrolni materijal za COVID-19, koji će provjeravati ispravnost rezultata testova na novi koronavirus. Pozitivan kontrolni materijal garantuje da laboratorijski testovi pokazuju ispravan i validan rezultat. Poseban značaj dostavljenog materijala ogleda se u činjenici da on onemogućava da test pokaže negativan rezultat kod osobe koja je u tom momentu inficirana virusom.

Udruženi istraživački centar Evropske komisije dizajnirao je kontrolni materijal kao sintetički neinfektivni dio virusa. Na osnovu njega, kompanije koje proizvode koronavirusne testove i laboratorije mogu da provjere svoje komplete za testiranje – ako njihov test ne reaguje na kontrolni materijal, neće otkriti ni pravi virus. To predstavlja jedan od tri najveća izazova sa kojima se laboratorije širom svijeta suočavaju prilikom testiranja na novi koronavirus.

 

Evropska komisija dostavila je Crnoj Gori kontrolni materijal, na osnovu kojeg može biti „provjerena“ ispravnost oko 20 000 testova na koronavirus. U Institutu za javno zdravlje Crne Gore kažu da, kao odgovor na aktuelnu epidemiju COVID-19, autentičnost detekcije korona virusa predstavlja jako važno pitanje.

EURM-019 (kontrolni materijal) predstavlja rastvor, koji sadži sintetičku ssRNK u puferu, a koji se koristi kao pozitivna kontrola za verifikaciju pouzdanosti/tačnosti i specifičnosti Real-Time PCR testova koji se koriste prilikom ispitivanja na prisustvo SARS-CoV-2“, saopšteno je iz Instituta.

Kontrolni materijal dostavljen je Crnoj Gori na zahtjev ministarke nauke Sanje Damjanović, koja je istakla da je JRC odmah reagovao na poziv i dostavio materijal.

Zahvaljujem na otvorenosti i podršci koja je i ovog puta pružena našoj zemlji i jako cijenim napore koje Evropska unija ulaže u pronalaženje rješenja za kriznu situaciju koja je zadesila cijeli svijet. COVID-19 je najnoviji primjer koji pokazuje koliko je saradnja u nauci i inovacijama značajna za naš zajednički održivi razvoj”, istakla je Damjanović.

Oko 3 000 uzoraka poslato je u ispitne laboratorije širom EU i van njenih granica. Uzorci su visoko koncentrovani. Jedna epruveta za uzorak dovoljna je da jedna laboratorija pregleda do 20 hiljada testova. To znači da će 3.000 uzoraka omogućiti provjeru do 60 miliona testova.

Zahvaljujući naučnicima iz Udruženog istraživačkog centra (JRC), EU sada ima potencijal da poboljša kapacitete u odgovoru na pandemiju i izbjegne trošenje dragocjenih resursa neefikasnim testovima. Ovo je veliko dostignuće naših istraživača, koje će biti presudno za našu strategiju izlaska kada dođe vrijeme da se započne ukidanje mjera socijalne distancije“, navela je evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kiriakidou.

Kontrolni materijal je u potpunosti kompatibilan sa službenim metodama preporučenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije, koja se primenjuju u EU, Aziji i SAD radi otkrivanja prisustva koronavirusa. Udruženi istraživački centar (JRC) bio je i ključna podrška u izradi Strategije pametne specijalizacije Crne Gore (s3.me) a i ovom prilikom pokazuje jasnu otvorenost i brzu reakciju da svoja nova otkrića podijeli sa našom zemljom.

 

 

testovi na koronavirus covid19 Crna Gora

meCrnogorski available languages

Top