>>>
> Biznis > Top 10 ekonomija svijeta prema konkurentnosti

Top 10 ekonomija svijeta prema konkurentnosti

meCrnogorskienEnglish available languages

top 10 – konkurentnost – najkonkurentnije ekonomije svijeta

Od 1979. godine Svjetski ekonomski forumje ispitivao dugoročni ekonomski rast i produktivnost kroz Globalni Izvještaj o konkurentnosti. Izdanje za 2019. godinu analizira 141 ekonomiju koje obuhvataju 99% svjetskog BDP-a. Prema podacima se čini da je većina ekonomija 10 godina nakon svjetske ekonomske krize stalo na pola puta i ostvaruje nizak rast produktivnosti. Međutim, ekonomije se umrežuju, investira se u izgradnji novih vještina zaposlenih i razvija se infrastruktura. Te mjere su se pokazale najboljim u borbi protiv usporavanja ekonomskog rasta.

 

 

Top 10: Koje su najjače ekonomije svijeta po svojoj konkurentnosti?

1. Singapur – #1 najkonkurentnija ekonomija svijeta

Singapur je ove godine na vrhu ljestvice, sa rezultatom 84,8 od 100. Poboljšao se na skoro svim nivoima od prošle godine. To se odnosi na infrastrukturu, zdravstvo i tržište rada, te na institucije, finansijski sistem i tržište proizvoda. No, on je na 124. mjestu po indeksu slobode štampe i, kako izvješće napominje, “da bi postao globalno središte inovacija, Singapur treba da promoviše poduzetništvo i dodatno poboljša svoju bazu vještina”.

2. SAD

Sjedinjene Američke Države su i dalje najkonkurentija od velikih ekonomija svijeta, a našla se na drugom mjestu nakon grada-države Singapura. Najveća prednost SAD-a jesu inovacije, dinamika poslovanja i inovacione mogućnosti. Međutim, domaća proizvodnja je zabilježila pad u odnosu na prošlu godinu, a i otvorenost za trgovinu se smanjila proteklih godina zbog “trgovinskih ratova”.

3. Hong Kong, SAR

Hong Kong je konkurentniji u odnosu na prethodnu godinu. Karakteriše ga dobar zdravstveni sistem, makro-ekonomska stabilnost, razvijeno tržište proizvoda i finansijskih institucija. Zaostaje o ograničenom obimu inovativnosti i slabe zaštite prava radnika (116. mjesto!).

4. Holandija. Ili the Netherlands

Holandija je proteklih godina po pitanju konkurentnosti prestigla “ljutog konkurenta” – Njemačku. Sada je najkonkurentnija ekonomija Evrope, sa rezultatom 82,4/100. Visoka makroekonomska stabilnost, infrastruktura i dinamika poslovanja karakterišu ekonomiju Holandije. Međutim, prema  usvajanju IT-ja se nalazi među najkonkurentnijim državama, što izlaže dalji razvoj ekonomije riziku, uzevši u obzir kretanja razvoja četvrte industrijske revolucije (4I)

5. Švajcarska

Švajcarska je slabije rangirana nego prethodnih godina, ali njena ekonomija drži visoka mjesta po pitanju zdravstva (5. mjesto) i vještina (1. mjesto). Analiza je pokazala da je zapošljivost najbolja u svijetu u Švajcarskoj za radnike sa završenom visokom stručnom spremom, kao i za obuke na radnom mjestu. Slaba strana Švajcarske je kompleksni poreski i carinski sistem, gdje se nalazi na poslednjem (!) mjestu.

6. Japan

Japan se nalazi na trećem mjestu u regionu istočne Azije i Pacifika, a na globalnom nivou konkurentnosti zauzima 6. mjesto. Najbolji zdravstveni sistem (#1) i veoma razvijenu infrastrukturu (5. mjesto) možete naći u Japanu, kao i razvijeno domaće i izvozno tržište. Najlošija strana u ekonomiji Japana vezana je za tržište rada zbog niskog učešća žena ne samo u menadžerskom sektoru, nego u cjelini. Patrijahalna sredina je i dalje karakteristična, i učešće muškaraca i žena u radnoj snazi je 100:76.

7. Njemačka

Njemačka se nalazi na sedmom mjestu po konkurentnosti. Ima slabiji učinak na pola ekonomskih indikatora koji su razmatrani u analizi (53 od 103), a napredak u 18. I dalje se smatra brojem 1 po inovacijama u svijetu, ali ima slabiji učinak u adaptaciji IT-ja, zbog podatka da manje od 1% stanovnika ima pretplatu na fiber-optički širokopojasni internet.

8. Švedska

Švedska je 4. ekonomija u Evropi, 8. u svijetu. Stabilna, visok nivo adaptacije informaciono-komuninacionih tehnologija, razvijen inovativni ekosistem. Jedino što “koči” ekonomiju švedske je veličina domaćeg tržišta i izvoza (40. mjesto) i tržište rada (22.)

9. UK. Prije BREXIT-a. Vidjećemo dalje.

UK se nalazi u top 10 ekonomija svijeta po konkurentnosti, prevashodno zbog makro-ekonomske stabilnosti. Okuplja visokoobrazovanu radnu snagu, ali ima isti problem kao i njemačka po pitanju usvajanja IT-ja.

10. Danska, povratak među top 10

Danska se vratila među top 10 ekonomija svijeta. Finansijski sistem je zabilježio najveći progres. Najveći izazov ekonomije Danske je umanjenje u investicijama za istraživanje i razvoj i olakšano zapošljavanje strane radne snage.

Top 10 ekonomija svijeta po konkurentnosti

meCrnogorskienEnglish available languages

Top