>>>
> Ekonomija Crna Gora > Transanadolijski gasovod TANAP: Crna Gora bliža gasifikaciji

Transanadolijski gasovod TANAP: Crna Gora bliža gasifikaciji

meCrnogorski available languages

Transanadolijski gasovod (TANAP), koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope, pušten je u rad, a gasovod su svečano otvorili predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev. Svečanosti organizovanoj u turskom gradu Eskišehiru prisustvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić i državni sekretar Nikola Vujović.
Gasovod TANAP, vrijedan 7,2 milijardi eura i dugačak 1,850 kilometara, dio je Južnog gasnog koridora i povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom. To je projekat koji će transportovati gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.
„Sa ovim projektom, gas iz Azerbejdžana će prvi put biti isporučen Evropi. TANAP je važan ne samo zbog očuvanja energetske bezbjednosti, već i zbog poboljšanja životnog standarda u zemljama kroz koje prolazi“, kazao je turski predsjednik Erdogan, prenose agencije.
Početak rada TANAP gasovoda za Crnu Goru znači korak bliže u pravcu gasifikacije države i mogućnosti približavanja značajnom tržištu gasa, imajući u vidu činjenicu da je planirano da jedan krak gasovoda prođe i kroz Crnu Goru.
Naime, budući dio TANAP gasovoda – Trans jadranski gasovod (TAP), koji bi transportovao gas iz Turske preko Grčke i Albanije u Italiju, jednim svojim krakom – Jonsko-jadranski gasovod (IAP) u dužini od 511 km proći će kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, čime će biti omogućena gasifikacija ovog regiona i otvorena mogućnost za plasman sopstvenog gasa.
U prethodnom periodu, Ministarstvo ekonomije je intenziviralo komunikaciju sa Ministarstvom za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije u cilju zajedničkog pristupa implementaciji IAP-a. U tom smislu pripremljena je zajednička aplikacija za izradu Glavnog projekta IAP-a za Crnu Goru i Albaniju, za koji je i odobren grant u okviru XV poziva WBIF-a za izradu idejnog projekta u iznosu od 2,5 miliona eura.
Takođe, nakon Ministarskog sastanka održanog u Bakuu početkom ove godine, potpisano je Pismo namjere o osnivanju projektne kompanije Jonsko – jadranskog gasovoda, što će biti sljedeći korak u čitavom procesu.
Zvaničnici Evopske komisije pozdravilu su otvaranje TANAP gasovoda i ocijenili da je TANAP strateški važan za EU i da predstavlja ključnu kariku u poboljšanju energetske bezbjednosti.
Ostaje da se vidi hoće li projekat biti u potpunosti sproveden u djelo. Podsjetimo se kako je projekat Južni tok “svečano otvoren”. Južni toki je svojevremeno bio veoma izvjestan za Srbiju i zemlje u okruženju, ali je propao zbog potkusurivanja na relaciji EU-Rusija, kao i zbog loših pregovora Srbije sa ruskim investitorima.

meCrnogorski available languages

Top