>>>
> EU/Politiko > Trgovinski rat SAD-EU: kontramjere Brisela

Trgovinski rat SAD-EU: kontramjere Brisela

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropska komisija je donijela uredbu o mjerama EU za “uspostavljanje ravnoteže” kao odgovor na carine koje su SAD uvele na čelik i aluminijum. Mjere će direktno uticati na proizvode navedene na popisu u vrijednosti od 2,8 milijardi EUR, a stupaju na snagu u junu 2018. godine

Popis proizvoda koji se uvoze iz SAD-a, a na koje će se sada pri ulazu u EU primjenjivati dodatna taksa, obuhvata proizvode od čelika i aluminijuma, poljoprivredne proizvode i kombinaciju raznih drugih proizvoda. Uvođenjem tih taksi EU ostvaruje svoja prava u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Komesar za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je:

Nismo htjeli da do toga dođe, ali jednostrana i neopravdana odluka SAD-a o uvođenju carina na EU-ove proizvode od čelika i aluminijuma nije nam ostavila drugi izbor. Ne možemo da ne reagujemo na kršenje pravila međunarodne trgovine, koje smo tijekom godina zajedno sa našim američkim partnerima uspostavili. Naš je odgovor odmjeren, razmjeran i potpuno u skladu s pravilima STO-a. Naravno, ako SAD ukloni svoje carine i naše će mjere biti uklonjene.

Objava je uslijedila nakon što je STO-u dostavljen cjelokupni popis koji je Kolegijum povjerenika odobrio početkom juna i to slijedom odluke SAD-a o primjeni punih carina na proizvode iz EU od čelika i aluminijuma. Države članice EU jednoglasno su podržale taj pristup.

EU će na taj način “uspostaviti ravnotežu” u bilateralnoj trgovini s SAD-om na temelju vrijednosti izvoza čelika i aluminijuma na koji utječu mjere SAD-a. Riječ je o vrijednosti od 6,4 milijarde EUR. Od tog iznosa EU će odmah uspostaviti ravnotežu u pogledu izvoza u vrijednosti od 2,8 milijardi EUR. Uravnoteženje u odnosu na preostalu trgovinu u vrijednosti od 3,6 milijardi EUR će se sprovesti u kasnijoj fazi: u periodu od tri godine ili nakon pozitivnog rješenja spora pred STO ako spor bude riješen ranije.

U skladu sa Sporazumom STO-a o zaštitnim mjerama i zakonodavstvom EU, mjere EU za uspostavu ravnoteže primjenjivaće se dok god su na snazi mjere SAD-a. Uredbom se utvrđuju proizvodi i nivo naknada koje će se primjenjivati sada i, prema potrebi, u budućnosti.

Info

Pomenuta odluka dio je trodjelnog odgovora koje je Evropska komisija predstavila početkom ove godine. Odgovor obuhvata i pokretanje pravnog postupka pred STO protiv SAD-a i zaštitnih mjera radi zaštite evropskog tržišta od poremećaja uzrokovanih preusmjeravanjem čelika sa tržišta SAD-a. Ispitni postupak o zaštitnim mjerama je već pokrenut. Komisija ima devet mjeseci da odluči jesu li potrebne zaštitne mjere. Ako se ispitnim postupkom potvrdi da je potrebno brzo djelovanje, ta bi se odluka mogla donijeti do ljeta. U pogledu aluminijuma, Komisija je uspostavila sustav nadzora za uvoz aluminijuma kako bi bila spremna za poduzimanje eventualnih mjera u tom sektoru.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top