>>>
> Ekonomija Crna Gora > Turizam u Crnoj Gori: 2019. najbolja godina, očekujemo još bolju 2020. godinu

Turizam u Crnoj Gori: 2019. najbolja godina, očekujemo još bolju 2020. godinu

meCrnogorski available languages

Turizam u Crnoj Gori bila je jedna od prioritentih tema satanka predstavnika Vlade Crne gore sa predstavnicima privrede. Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na redovnom godišnjem sastanku sa privrednicima koji organizuje Privredna komora Crne Gore je izjavio:

„Crnu Goru u 2019. posjetilo je 2,6 miliona turista, ostvarili smo 14,5 miliona noćenja, a naš prihod od inostranih i domaćih gostiju iznosiće 1,1 milijardu eura, što je zaista puno argumenata da kažemo da je ovo najbolja turistička godina u istoriji Crne Gore

Vezano za turizam u Crnoj Gori, Premijer Marković je istakao da je u 2019. otvoreno 49 novih hotela sa preko 3.700 ležajeva dok su tokom posljednje tri godine otvorena 103 nova hotela u Crnoj Gori. Ističući da su Aerodromi Crne Gore do kraja ove godine opslužili oko 2,6 miliona putnika, on je naveo da je to 220.000 više putnika u poređenju sa prošlom godinom.

„Za uspjeh Crne Gore kao prestižne turističke i investicione destinacije zaslužni su ne samo Vlada Crne Gore i nadležni resori već i privredni sektor“, poručio je Premijer Marković.

Duško Marković - Privredna komora CG (30.12.2019.)

Turizam u Crnoj Gori – tema sastanka Vlade CG sa privrednicima

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao je da su impresivni rezultati u sektoru turizma nastavljeni i u ovoj godini, te da izgrađeni hotelski kapaciteti visoke kategorije i drugi turistički sadržaji učvršćuju status Crne Gore kao prestižne turističke destinacije.

„Očekujem da će započeti investicioni ciklus u turističke kapacitete sjevernog regiona naše zemlje, prije svega u razvoj infrastrukture u ski-centrima što će omogućiti da se pozicioniramo među poznate destinacije zimskog turizma“, saopštio je Golubović.

Državna sekretarka za urbanizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragana Čenić je odgovarajući na pitanja saopštila da je već oformljen nacrt izmjena i dopuna Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, te da su teme na koje je sugerisano i ukazano od strane Odbora za građevinarstvo Privredne komore obrađene u okviru ovih zahtjeva.

„Saglasni smo sa predlogom produženja roka za legalizaciju, a s obzirom na to da već postoji orto-foto snimak na kom su evidentirani svi izgrađeni objekti, nema bojazni od moguće zloupotrebe tog dodatnog roka u smislu omogućavanja nove bespravne gradnje“, poručila je Čenić.

S obzirom na konstataciju da 300 planova čeka na izradu, Čenić je pojasnila da su to zapravo zahtjevi za izmjenu kroz Plan generalne regulacije. Ona je obavijestila prisutne da je na posljednjoj sjednici Vlade odabran rukovodilac izabran Prostornog plana, dok će u januaru biti imenovan rukovodilac izrade Plana generalne regulacije. U tom smislu, kako je istakla Ćenić, može se očekivati da u periodu od godinu dana imamo Prostorni plan, a u godinu i po i Plan generalne regulacije.

meCrnogorski available languages

Top