>>>
> Marketing i brendiranje > Brendiranje države: Turska – Spoznaj potencijal

Brendiranje države: Turska – Spoznaj potencijal

meCrnogorskienEnglish available languages

Turska ima izvanredan geografski položaj. Nastala na području nekadašnje Vizantije, bila je dio puta svile. Osnivač moderne Turske Kemal Mustafa Ataturk je uveo zemlju u XX vijek i otvorio vrata trgovine u svijetu.

Iz istog razloga nastala je i potreba za brendiranjem. Izvoz, inovacije, investicije i potencijali brendiraju se turskom strategijom brendiranja. Ovako izgleda logo nacionalnog brenda Turske, čiji je slogan: “Spoznaj potencijal” (Discover the Potential).

 

 

Ideja za brendiranje

“Kao rezultat naše istorije, postali smo gospodari pormjena. Putem prilagođavanja, empatije i praktičnog stava, turske kompanije danas izvoze u preko 200 ekonomija svijeta. Topli odnos sa potrošačima i partnerima izgrađuje dugoročne odnose koji ostaju čvrsti u vremenima ubrzanih promjena”,

navodi se na sajtu nacionalnog brendiranja Turske. Vizuelni identitet je nastavak ideje za brendiranje i njenog slogana. Pokazuje svijetu bogatstvo destinacije i poslovnih potencijala koji pruža zemlja.

Boje

Paleta boja koje se koriste su upravo takve izabrane da predstavljaju tursko kulturno nasleđe. Bijela boja se koristi i kao pozadina i komunikacija sa korisnicima. Tirkizna, zlatna i plava boja naglašavaju sadržaj koji se prikazuje

 

Za kraj, treba napomenuti da se nacionalni brend Turske okreće ekonomiji i da se razlikuje od turističkog brenda. Turistički brend izgleda ovako, a slogan je “Turska vam želi dobrodošlicu”

turistički logo Turske

 

meCrnogorskienEnglish available languages

Top