>>>
> Magazin > Menadžment > Uči doma – Učenje na daljinu #učiDOMA

Uči doma – Učenje na daljinu #učiDOMA

meCrnogorski available languages

Uči doma – Učenje na daljinu #učiDOMA

Uči doma – Učenje na daljinu #učiDOMA

 

„Ministarstvo prosvjete danonoćno radi na pripremi novog koncepta nastave na daljinu koja će se odvijati pod sloganom #UčiDoma, i sa kojom će se krenuti početkom sljedeće nedjelje. Podrazumijevaće učenje putem televizijskih kanala, YouTube kanala i sadržaja na e-platformama, o čemu ćemo detaljno obavijestiti javnost do kraja nedjelje“, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović.

„Oko 100 ljudi je uključeno u projekat i daju svoj maksimum kako bismo samo u nedjelju dana, koliko imamo na raspolaganju za osmišljavanje i realizaciju Projekta, dobili najviše što se može za ovako kratko vrijeme“, rekao je Šehović, i dodao da uprkos ogromnim naporima kompetnog prosvjetnog resora, ne bi bilo moguće realizovati ovaj zahtjevan posao bez nesebične podrške društveno odgovornih partnera van sistema obrazovanja.

„U tom smislu veliku zahvalnost dugujemo svim TV kućama, posebno Ivanu Jovetiću i Božidaru Šundiću – TVCG, koja nam je stavila na raspolaganje praktično sve svoje slobodne resurse, Sonji Drobac – Prva TV koja je dala ogroman doprinos, kao i kolegama iz MNE Sport koje su su nam ustupile većinu svojih kapaciteta. Dodatno, TV Vijesti i TV Nova, stavile su takođe na raspolaganje svoje kapacitete.
Posebnu iskrenu zahvalnost dugujemo Nenadu Novoviću i Darku Ivanoviću, odnosno kompaniji Amplitudo koja radi na pripremi websajta, sa koga će se moći preuzeti video i drugi materijal za sve predmete.

Isto važi i za NVO te produkcione i marketinške agencije: NVO 35mm, Infobiro, PR centar, Arhimed, Global Soft, koje su nam svoje resurse stavili na raspolaganje.

Radio-difuzni centar, Agencija za elektronske medije i svi kablovski operateri dali su maksimalnu podršku projektu UČI DOMA.

Vjerujemo pak da će roditelji i škole biti najbolji i najveći partneri, koji će, pomažući djeci da savladaju gradivo, podržati napore svih koji su se potrudili da omoguće alternativne načine učenja“, poručio je ministar.

On je zaključio da bi u ovim danima moto svih u sistemu obrazovanja trebalo da bude „I zdravlje i znanje!“, i izrazio uvjerenje da ćemo kao društvo pokazati da je to moguće.

Narednih dana uputstvo za komunikaciju tokom obustave nastave

Očekuje se da će uskoro biti izrađeno i distribuirano svim školama uputstvo o načinima komunikacije i praćenju materijala za vrijeme obustave nastave u Crnoj Gori, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa direktorima obrazovnih institucija, škola i drugih obrazovnih ustanova. To upustvo služiće za olakšavanje i usmjeravanje komunikacije, razmjenu materijala, predavanja i dr. i potrebno ga je razlikovati od plana nadoknade nastave koji će se, kao ključni i formalni dokument, naknadno usvojiti. Istaknuto je i da će svi resursi svakoga u obrazovnom sistemu biti podređeni djeci.

Komunikacija tokom obustave nastave bi, između ostalog, trebalo da uključuje snimanje i emitovanje video-materijala. On bi bio emitovan na youtube kanalu, a ministar Šehović sjutra će organizovati sastanak sa čelnicima televizija, takođe u cilju emitovanja dijela nastavnog sadržaja. Osim toga, plan komunikacije uključivaće razmjenu materijala putem uobičajenih kanala poput viber-grupa, ali i e-platforme i dr.

„Svima apsolutni prioritet treba da bude zaštita zdravlja djece jer, nastava se može nadoknaditi, a zdravlje teže. Međutim, naša je obaveza da svoj dio posla, a to je upravo nastava, pa makar i u ovom neformalnom obliku, dođe do djece“, zajednički je zaključak sa sastanka.

Učesnici su pozdravili dosadašnju otvorenost svih medija za saradnju po pitanju očuvanja zdravlja u zemlji, kao i otvorenost svih drugih društvenih činilaca, te pozvali sve subjekte koji misle da mogu da daju doprinos ovoj temi, da kontaktiraju Ministarstvo prosvjete.

Sastanku su prisustvovali direktori Zavoda za školstvo, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, te direktori gimnazije „Slobodan Škerović“ i srednje stručne škole „Vaso Aligrudić“.

meCrnogorski available languages

Top