>>>
> Aktuelnosti > Vijesti > Uči doma počinje sa radom #učidoma

Uči doma počinje sa radom #učidoma

meCrnogorski available languages

# ucidoma #učidoma # i zdravlje i znanje

„Preko 300 snimljenih predavanja u nekoliko dana, 100 uključenih nastavnika, emitovanje nastave na tri TV kanala i njena dostupnost na e-platformama, samo su dio onoga što je u nekoliko dana urađeno u prosvjeti, a uz veliku podršku partnera, kako bismo kreirali novi koncept učenja na daljinu #UciDoma. To je na današnjem predstavljanju sistema #UciDoma poručio ministar prosvjete dr Damir Šehović, istakavši: „Važno je da saopštimo da nije vrijeme za paniku, vrijeme je za odgovornost! Nastava se može nadoknaditi, a ljudski život ne može! No, to ne znači da izazovnom poslu organizacije nastave u potpuno novim i značajno otežanim uslovima, treba da pristupamo površno. Naprotiv!“ Pored ministra, prisutnima su se obratili: direktorica gimnazije „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić-Lalović, direktorica škole „Pavle Rovinski“ Dijana Laković, kao i direktor stručne škole „Sergije Stanić“ Darko Vukčević.

Predstavljajući sistem, ministar je istakao: „#UciDoma nastava podrazumijeva emitovanje video materijala iz 14 predmeta, u skladu sa nastavni planom, i to iz: matematike, crnogorskog, engleskog, italijanskog, francuskog, njemačkog i ruskog jezika, istorije, geografije, sociologije, hemije, biologije, fizike i informatike. Predavanja će biti emitovana na tri TV kanala – TVCG 2, MNE Sport 1 i MNE Sport 2, koji su preimenovani u kanale pod nazivom UciDoma, i imaće gotovo 100% pokrivenost u Crnoj Gori, što znači da smo itekako vodili računa o jednakoj dostupnosti svoj djeci“.

Nastava će se emitovati prema sljedećem rasporedu: od prvog do petog razreda osnovne škole na RTCG2 – Učidoma; od šestog do devetog razreda osnovne škole na UčiDoma1; od prvog do četvrtog razreda srednje škole na UciDoma 2.

Pozicije kanala #UčiDoma kod različitih TV operatora

 

Telekom

EXTRA TV: TVCG2 (2), Uči doma 1 (9) i Uči Doma 2 (10) 

TV ZA SVE: RTCG (2), (16) i (18)

 

Telemach

D3, EON i Total TV: TVCG2 (2), Uči doma 1 (26) i Uči doma 2 (27)

 

M-tel

KABLOVSKA: TVCG2 (2), Uči doma 1 (18) i Uči doma 2 (6)

SATELITSKA: TVCG2 (2), Uči doma 1 (7) i Uči doma 2 (8)

Kako je istakao Šehović, materijal će biti dostupan na posebno pripremljenom YouTube kanalu Uči doma, koji je praktičan i pristupačan, sa plejlistama po razredima. Dodatno, obrazovni sadržaji za veliki dio stručnih predmeta biće obezbijeđeni od strane samih škola, prema Planu za online realizaciju nastave pripremljenom od strane Centra za stručno obrazovanje.

Laović je naglasila važnost uzajamne podrške: „Sve osnovne i i srednje škole dobile su od Ministarstva smjernice za dalji rad. Osim toga, organizovali smo se unutar škola. Ono na šta posebno skrećem pažnju jeste uloga roditelja u procesu učenja od kuće, od kojih očekujemo da svakodnevno prate rad svoje djece. Molim vas takođe da obezbijedimo međusobno poštovanje, razumijevanje i strpljenje, jer nije trenutak za zamjerke bilo koje vrste, utrkivanja i neutemeljene informacije. Samo zajedno ćemo zadatak koji je pred nama izvršiti na način kojim ćemo svi biti zadovoljni“.

Vukčević je govorio takođe o važnosti saradnje sa roditeljima: „Vjerujemo da će roditelji biti naši najdragocjeniji partneri, koji će djeci pomoći da savladaju alternativne načine učenja. Jer znanje je najveći kapital i nešto što nam niko ne može oduzeti“.

 

Izvor: Ministarstvo prosvjete

meCrnogorski available languages

Top