>>>
> Aktuelnosti > Vijesti > ULUCG – 75. Tradicionalna izložba savremene likovne scene

ULUCG – 75. Tradicionalna izložba savremene likovne scene

meCrnogorski available languages

ULUCG – 75. Tradicionalna izložba : Uspješna prezentacija savremene likovne scene u vanrednim okolnostima

75. Tradicionalna izložba ULUCG: Uspješna prezentacija savremene likovne scene u vanrednim okolnostima

„Pored umjetničkog, ovogodišnja Tradicionalna izložba ULUCG ostaće zabilježna u analima Udruženja i crnogorske kulture i po tome što je pripremana u vanrednim okolnostima, u jeku pandemije COVID19, i umjesto tradicionalnog otvaranja i prisustva publike, javnosti je bila dostupna u virtuelnom formatu. Bio je to značajan i adekvatan odgovor Udruženja na veliku globalnu pošast, koji je pokazao njegovu vitalnost i sposobnost pravovremenog prilagođavanja novim izazovima današnjice“, kazala je Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za  u Ministarstvu kulture, zatvarajući sinoć ovu izložbu u Umjetničkom paviljonu.
Milić je ocijenila da prikazana produkcija posjeduje prepoznatljiv kvalitet novog i originalnog, te da se nadovezuje na aktuelna međunarodna savremena stremljenja u likovnim tokovima. Ujedno, kako je kazala, predstavlja i najreferentniji okvir za pregled recentnog umjetničkog stvaralaštva u Crnoj Gori.
„Ministarstvo kulture će i u ovim, za umjetničko stvaralaštvo otežanim, uslovima nastaviti da bude pouzdan partner i oslonac Udruženju likovnih umjetnika, kojeg prepoznajemo kao jedan od stožera našeg kulturnog sistema. Zato, na zatvaranju 75. Tradicionalne izložbe djela članova Udruženja, još jednom želim da vam čestitam na istrajnosti i inventivnosti koju ste pokazali u uslovima novonastalih okolnosti i na uspješnoj prezentaciji savremene crnogorske likovne scene“, poručila je Milić.
Napomenula je i da sedmdesetpetogodišnji kontinuitet Udruženja predstavlja jedan od bitnih podataka kulturne istorije naše zemlje.
ulucg udruženje likovnih umjetnika crne gore crna gora montenegro art
„Mnogi njegovi članovi bili su respektabilan dio međunarodne umjetničke scene, pratili i praktikovali svjetska umjetnička kretanja, doprinosili slobodi umjetničkog stvaralaštva i na taj način, razvijali pluralizam u umjetnosti i kulturi, kao i cjelokupnom društvu. U takvom ambijentu nastao je veliki broj vrijednih djela, koja ostaju kao trajna kulturna dobra u riznici crnogorske likovne umjetnosti“, istakla je Milić.
Predsjednik ULUCG Igor Rakčević istakao je da je kontinuitet obilježavanja godišnjice osnivanja Udruženja ove godine pomjeren u digitalni prostor, u kome je zabilježeno više od 20.000 pregleda Tradicionalne izložbe. Ta činjenica, kako je naglasio, pokazatelj je aktuelnosti koju izložba ima.
„Udruženje i ova manifestacija čijem, sticajem okolnosti, zatvaranju 75. izdanja prisustvujemo predstavlja konstantu u kulturnom životu Crne Gore. I ove godine bili smo u prilici da vidimo veliki broj radova, različitih pristupa, likovnih jezika i kvaliteta. Stoga ovo i jeste značajna manifestacija, koja precizno secira recentnu scenu, njene tendencije, kvalitete i manjkavosti“, ocijenio je Rakčević.
Podsjetio je da ovom izložbom ULUCG obilježava i jubilej – 75 godina postojanja Udruženja.
„Da li zbog uvijek lijepe atmosfere, susreta sa kolegama ili proljeća koje nagovještava lijepe dane, ali je osjećaj uvijek pozitivan i svakako smo zadovoljni što već 75 godina doprinosimo kontinuitetu crnogorskog kulturnog proizvoda“, dodao je Rakčević.
Napomenuo je i to da je ove godine izostala dodjela nagrada „Milunović, Stijović i Lubarda“, koja čeka naredna izdanja i adekvatnu materijalnu valorizaciju.
Na početku svečanosti, minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulim umjetnicima i članovima ULUCG Tijani Dujović-Liščević i Voju Tataru.
 

meCrnogorski available languages

Top