>>>
> Finansije i investicije > Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama

Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama

meCrnogorski available languages

Za unaprjeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama 49,8 miliona eura

Ministar finansija, g-din Darko Radunović je danas sa predstavnicima njemačke razvojne banke KfW potpisao Ugovor o kreditu za Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza III, u vrijednosti od 45 miliona eura, dok je Ministar ekonomije, g-đa Dragica Sekulić potpisala Ugovor o grantu za isti program u visini od 4,8 miliona eura.

Ugovore su u ime njemačke razvojna banke KfW potpisali g-din Pablo Obrador, direktor KfW za energetski sektor za Jugoistočnu Evropu i Tursku i g-din Željko Uljarević, šef kancelarije KfW u Podgorici.

Potpisivanju Ugovora je prisustvovao zamjenik ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori, g-din Cristoph Breunig.

„Danas smo imali zadovoljstvo da sa Ministrom finansija i njemačkom razvojnom bankom potpišemo Ugovor o kreditu i Ugovor o grantu a vezano za treću fazu Projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori. Radi se o 45 miliona eura kredita po veoma povoljnim uslovima: 15 godina ročnosti, od čega 5 godina grejs perioda uz fiksnu kamatnu stopu od 1,06%. Posebno smo zahvalni na donaciji od skoro 5 miliona eura koju je KfW obezbijedio kroz instrument WBIF (Western Balkan Investment Framework) tj. Evropske Unije“, saopštila je nakon potpisivanja ministarka ekonomije Sekulić.

Sekulić je istakla da je ovo treća faza i da je kroz prve dvije u prethodnih desetak godina uspjeli rekonstruisano 33 objekta u oblasti prosvjete i socijalne zaštite.

„Činjenica je da smo u tim objektima ostvarili uštede i do 60% potrošnje i u velikoj mjeri smo podigli komfor za rad i boravak. Zahvaljujem se Ministrima na današnjem potpisivanju ugovora. Ovo je za nas i za vas velika prilika jer mi, naravno, imamo u cijelom regionu veliki portfolio u oblasti energetske efikasnosti. Međutim, prva je bila Crna Gora. Na Crnoj Gori smo stekli prva velika iskustva, dosta toga zajednički naučili, i vi i mi u implementaciji tako da se radujemo daljim izazovima i daljoj realizaciji ovog programa. Što se KfW-a tiče, mi ćemo i dalje ostati vaš vjerni partner i zahvaljujem se i želim vam mnogo uspjeha“,

saopštio je direktor KfW za energetski sektor za JE i Tursku, Pablo Obrador.

meCrnogorski available languages

Top