>>>
> Magazin > Eko&urbano > Unija za Mediteran: Prioriteti klimatske promjene i prirodno okruženje

Unija za Mediteran: Prioriteti klimatske promjene i prirodno okruženje

meCrnogorskienEnglish available languages

Ministri koji su prisustvovali sastanku Unije za Mediteran (UzM) u Atini objavili su deklaraciju o obavezama u cilju suzbijanja rastućih klimatskih i prirodnih izazova koje pogađaju regiju. Po prvi put se raspravljalo o klimatskim promjenama na ministarskom nivou u okviju UzM. Unija za Mediteran predstavlja partnerstvo koje promoviše međusobnu saradnju 43 država, od kojih su 28 države članice EU i 15 mediteranske zemlje.Komesar Janez Potočnik izjavio je: “Obnovili smo političke obaveze protiv zagađenja Sredozemnog mora i otpočeli značajne korake u cilju povećanja naše saradnje o klimatskim promjenama i održivoj upotrebi resurasa. Uskoro će početi glavni dio posla. Trebamo da prevedemo na djelo političke obaveze iz deklaracije koje smo usvojili, i na državnom i na regionalnim nivoima.”

Komesar Evropske unije za klimatsku akciju Connie Hedgaard je povodom deklaracije izjavio: “Veoma mi je drago da su se obje strane Meiteranana odlučile da preduzmu zajednčki napor u cilju borbe protiv klimatskih promjena. Obavezani smo na ambiciozni, pravo obavezujući dogovor u Parizu naredne godine kako je dovoreno u Durbanu, i riješili smo da radimo bliže zajedno kako bismo pomenuto ostvarili. Sredozemlje je naročito osjetljivo na uticaje klimatskih promjena, ali i bogato u prilikama za niskougljenični razvoj, uključujuči i značajne potencijale za obnovljivu energiju i efikasnost upotrebe resurasa. U prepoznavanju pomenutih izazova i mogućnosti takođe smo osnovali stručnu grupu za regionalnu klimatsku promjenu za saradnju širom Sredozemlja.”

Dodatne informacije

Stručna grupa koja je osnovana pomenutom deklaracijom će podspješiti razmjenu informacija i najbolje prakse širom regije i promovisati razvoj projekata i inicijativa u vezi sa niskom emisijom i razvoja otpornije klime. Stručna grupa okupiće akademsku i građansku javnost, privatni sektor, međunarodne finansijske institucije, investitore i lokalnu i državnu administraciju. Ministri su obnovili podršku inicijativi Horizont 2020 i ciljnim sektorima otpadne vode, čvrstog otpada i industrijskim emisijama. Dogovorena je jačanje dimenzije sprječavanja zagađenja. Takođe su istakli značaj pune integracije aktivnosti o klimatskim promjenama u nacionalnim strategijama, koje će dovesti do većeg angažovanja finansijskih sredstava iz raznih izvora.

Stručnjaci su prepoznali Sredozemlje kao glavnu regiju klimatskih promjena. Buduće promjene koje se očekuju ujljučuju povećanje temperature iznad svjetskog prosjeka, niže količine padavine i ekstremnije vremenske prilike.

Sredozemno more je jedan od najznačajnijih, ali i najosjetljiviji prirodno dobro Evropske unije. Mediteran predstavlja mjesto svjetskog biodiverziteta, ribarstvo doprinosi životu desetina hiljada ribara u basenu, a plaže su odredište za miliona turista svake godine. Uprkos privrednom i društvenom značaju, more je predmet značajne prirodne degradacije. Inicijativa Horizont 2020 koja je podržana tokom poslednje Evro-mediteranske konferencije o životnoj sredini doprinosi potpunosti ispunjavanju obaveza pod Konvencijom o zaštiti morske sredine i probalnog područja Sredozemlja (Barselonska konvencija). Ona ima za cilj da suzbije izvore zagađenja za koje se pretpostavlja da predstavljaju oko 80% ukupnog zagađenja Sredozemnog mora.

Izvor: Evropska komisija

meCrnogorskienEnglish available languages

Top