>>>
> Magazin > Menadžment > Upis na fakultet 2020/21 besplatno 3506 BSc i 1995 MSc mjesta na UCG

Upis na fakultet 2020/21 besplatno 3506 BSc i 1995 MSc mjesta na UCG

meCrnogorski available languages

Upis na fakultet 2020: Mjesta za 3.506 studenta na besplatnim osnovnim studijama i 1. 995 na besplatnim master studijama Univerziteta Crne Gore

Upis na fakultet 2020: Mjesta za 3.506 studenta na besplatnim osnovnim studijama i 1. 995 na besplatnim master studijama Univerziteta Crne Gore

Vlada Crne Gore je na sjednici usvojila prijedlog UCG o broju studenata na osnovnim i master studijama, te je za besplatne osnovne studije odobreno 3. 506 mjesta, dok je za master studije, koje su od ove godine, takođe, besplatne odobreno 1. 995 mjesta. Usvojen je i predlog Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na kojem će biti mjesta za 40 studenata, saopštila je direktorica Direktorata za viskoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović. Upis na sve ustanove visokog obrazovanja u Crnoj Gori očekuje se sljedeće nedjelje, dok će na UCG po prvi put biti elektronski upis.

Prijedlog broja studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija za studijsku 2020/21. godinu je u okviru prošlogodišnjeg broja. Kako je istakla Kurpejović, na pojedinim studijskim programima broj je veći u odnosu na prošlu godinu, poput programa Medicina na Medicinskom fakultetu gdje je predviđeno 60 mjesta, zatim na programu Drumski saobraćaj na Mašinskom fakultetu gdje će biti 100 mjesta, te Arhitekturi gdje je odobreno 60 mjesta. Ona je istakla da se svake godine sve više studenata odlučuje za programe koji pripadaju prirodnim ili tehničkim naukama, što prati i potrebe tržišta rada.

„Priliku da besplatno upišu magistarske studije, po reformisanom modelu 3+2+3, imaće oko 2000 studenata, koji će u skladu sa posebnim aktom Univerziteta Crne Gore imati i prijemni ispit, kako bi najbolji imali prednost prilikom upisa. Broj mjesta na magistarskim studijama se kreće od oko 300 na Elektrotehničkom, 110 na Ekonomskom fakultetu, do nešto manjeg broja na fakultetima koji realizuju studijske programe iz oblasti umjetnosti“, objasnila je Kurpejović.

Ona je istakla da su se Senat Univerziteta Crne Gore i organizacione jedinice prilikom predlaganja rukovodili brojem studenata na završnoj godini osnovnih studija, standardima kvaliteta nastave, brojem nastavnog osoblja, materijalnom osnovom za realizacijom pojedinačnog studijskog programa, prostornim kapacitetima, kao i advekatnim odnosom broja studenata i nastavnog osoblja.
Kako je rekla, predlog je analiziran i sa aspekta zapošljivosti i potražnje na tržištu rada u Crnoj Gori u skladu sa dokumentom Analiza ponude, tražnje i zapošljavanja na tržištu rada u Crnoj Gori Zavoda za zapošljavanje.
Upis na fakultet 2020: besplatno 3500 BSc i 1665 MSc mjesta na UCG

Takođe, ona je saopštila i da je Vlada usvojila predlog Upravnog odbora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, da kao i prethodnih godina, ponudi 40 mjesta na osnovnim studijama u okviru konkursa.

Izvor: Gov.me

meCrnogorski available languages

Top