>>>
> EU/Politiko > Uprava za dijasporu reagovalo na izjavu MSP Srbije

Uprava za dijasporu reagovalo na izjavu MSP Srbije

meCrnogorski available languages

Povodom intervjua Ivice Dačića, ministra spoljnjih poslova Srbije datom na portalu N1 info, Uprava za dijasporu kao organ državne uprave koji je resorno zadužen za zaštitu i ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava crnogorske dijaspore širom svijeta, daje sljedeće saopštenje :

Zabrinuti smo načinom i rječnikom ministra Dačića, koje predstavlja najradikalniji primjer narušavanja ljudskih i manjinskih prava i ima karakter poziva na progon cijele jedne nacionalne zajednice – Crnogoraca u Republici Srbiji. Tipičnom zamjenom teza, optužuje Crnu Goru za navodno kršenje kolektivnih prava građana srpske nacionalnosti u Crnoj Gori, iako dobro zna koliki pritisak je pretrpjela crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji u prethodnom periodu, što najbolje pokazuju statistički podaci.  Očigledno je da je namjera zvanične politike Srbije da Crnogorci  u Srbiji pretvore u statističku grešku na narednom popisu, mada su nekad Crnogorci bili među pet najbrojnijih nacija u toj državi. Ne treba trošiti riječi koliko su upravo Crnogorci zadužili Srbiju, pa je gotovo nevjerovatno da nešto ovakvo može da saopšti jedan srpski ministar.

Uprava za dijasporu CG: Crnogorci postaju “statistička greška” u Srbiji. Izvor ilustracije: RZZS / nspm. rs

Umjesto da doprinese smanjivanju tenzija u međudržavnim odnosima, ministar Dačić ide korak dalje i predlaže da se svim Crnogorcima koji doživljavaju Crnu Goru kao matičnu državu, preispita mogućnost oduzimanja srpskog državljanstva. (!)

Ovakava izjava ministra Dačića izlazi iz već uvriježenih stereotipa o Crnogorcima koji zahvaljujući nacionalističkoj retorici njeguje značajan dio srpskih medija, a sada se prelazi na otvoreni poziv na kršenje zagarantovanih tj. stečenih prava domaćim zakonodavstvom i međunarodnim dokumentima, što sve ukupno zlokobno podsjeća na karakter srpskog režima sa početka 90-ih godina prošlog vijeka.

Napominjemo da će Crna Gora iskoristiti sve mehanizme u cilju zaštite svoje nacionalne zajednice u Srbiji, pa čak i od ovakvih neodmjerenih izjava, koje, nažalost, dolaze sa najviših državnih adresa Republike Srbije.

 

meCrnogorski available languages

Top