>>>
> Biznis > Uskoro brži i jeftiniji način rješavanja sporova

Uskoro brži i jeftiniji način rješavanja sporova

meCrnogorski available languages

Predlog zakona o alternativnom rješavanju sporova je pripremljen i ubrzo će biti prosljeđen Vladi i Skupštini na usvajanje, čime će crnogorskim građanima i privredi biti omogućen znatno brži i jeftiniji pristup pravdi, kroz dodatno podsticanje i unaprjeđenje sistema vansudskog rješavanja, najavio je potpredsjednik Vlade i Ministar pravde Zoran Pažin na sjednici Savjeta za podsticanje i unaprjeđenje primjene alternativnog rješavanja sporova.

Potpredsjednik Pažin, koji je i predsjednik Savjeta, izrazio je zadovoljstvo potvrdom Evropske komisije da je Predlog zakona usaglašen sa evropskim standardima, kao i pozitivnim mišljenjima dobijenim od nadležnih institucija Crne Gore.

Savjet je konstatovao da nova zakonska rješenja, koja su u potpunosti usklađena sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti, predstavljaju značajno unaprjeđenje crnogorskog pravnog sistema sa aspekta pristupa pravdi, za kse očekuje da će dati višestruke pozitivne rezulate, kako za građane i privredu, tako i za institucije.

Ocijenjeno je da izuzetno dobra dinamika realizacije Programa alternativnog rješavanja sporova treba da bude održana i u narednom periodu, kao garancija razvoja alternativnog rješavanja sporova, dok izazovi na putu podsticanja i unaprjeđenja moraju biti blagovremeno prepoznavati, u cilju njihovog ažurnog prevazilaženja.

Program razvoja alternativnog rješavanja sporova je dio Srednjoročnog programa rada Vlade Crne Gore 2018 – 2020. godina, kojim je, u okviru strateškog prioriteta 2 „Crna Gora – država vladavine prava i dobrog upravljanja“, predviđeno poboljšanje pristupa pravdi građanima i pravnim subjektima primjenom alternativnih načina rješavanja sporova, čime će se postići veći nivo efikasne i pravovremene zaštite prava.

 

meCrnogorski available languages

Top