>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Koliko električne energije troši transakcija bitkojnom?

Koliko električne energije troši transakcija bitkojnom?

meCrnogorskienEnglish available languages

Holandska banka ING je navodi u svoj izvještaju da bitkojn (eng. bitcoin) za jednu jedinu jedinu transakciju upotrebljava onoliko električne energije koliko jedno domaćinstvo utroši za čitav mjesec. Trgovina bitkojnom upotrebljava ogromnu količinu struje što verifikaciju plaćanja čini skupom. Stoga, lažne transakcije su skupe i odvraćaju one koji žele da zloupotrebe ovu “virtuelnu valutu”. Stariji ekonomista ING-a Teunis Brosens je u izvještaju npisao:

“Kako je proces verifikacije transakcije kreiran da bude skup, integritet mreže može da bude zaštićen dok se god se dobronamjerna čvorišta kontrolišu većinu računarske snage. Zajedno, oni će dominirati procesu verifikacije (odnosno tzv. rudarenja). Da bi se verifikacija (rudarenje) učinila skupom, verifikacioni algoritmi zahtijevaju ogromnu snagu, a samim tim i električnu energiju.”

Upoređujući količinu utrošene energije za transakciju bitkojnom sa potrošnjom svog domaćinstva u Holandiji, Brosens je izjavio:

“200kWh je dovoljno za 200 pranja veš mašina. U stvari, tolika je količna električne energije dovoljna za cijeli moj dom tokom četiri nedjelje. Ja nedjeljno trošim 45kWh što me košta 39€ (cijena u Holandiji)”.

 

Ne samo da bitkojn troši ogromnu količinu električne energije za zatvaranje transakcije, već je troši u eksponencijalno većoj količini nego kod običnih elektronskih transakcija.
Bitkojnova energija košta nesrazmjerno mnogo u odnosu na elektronski platni sistem koji je sertifikovan i bezbjedan.Na primjer, VISA troši otprilike 0,01 kWH po transakciji, što je 20.000 puta manje.
Po pitanju električne energije, ovakvu potrošnju ostvaruju sistemi za plaćanje:

  • Visa: 0.01 kWh
  • Ethereum: 37 kWh
  • Bitcoin: 200 kWh

Ipak treba napomenuti da je standardni novac još uvjek konačni oblik poravnavanja. Vlade prikupljaju porez novcem i plate se takođe isplaćuju u stvarnom novcu. 2017. godinu pratile su ogromne špekulativne cijene ove “virtuelne valute”. Cijena bitkojna je zabilježila ogroman rast, a najveći dio transakcija je ostvaren špekulacijama, a ne kupovina proizvoda i usluga preko interneta.

 

Izvor: Wef

meCrnogorskienEnglish available languages

Top