>>>
> Marketing i brendiranje > V Konferencija o nacionalnom brendiranju

V Konferencija o nacionalnom brendiranju

meCrnogorski available languages

U protekle dvije godine, koliko Ministarstvo ekonomije radi na procesu razvoja nacionalnog brenda, nailazili smo na različite izazove koje smo uspješno prebrodili i idemo dalje u pravcu stvaranja jedinstvenog modela nacionalnog brenda prema standardima koje smo sebi zacrtali, kazao je generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović.
Peta konferencija o nacionalnom brendiranju je trajala od 6-8. marta 2018. godine. Jovo Rabrenović je na otvaranju konferencije rekao:
„Nalazimo se na jednom od najvažnijih trenutaka kada je riječ o izgradnji nacionalnog brenda. U protekle dvije godine, kada smo počeli sa projektom razvoja nacionalnog brenda Crne Gore, jedna od naših najvažnijih aktivnosti je upravo održavanje ove konferencije dva puta godišnje, sa idejom da kroz razgovor sa eminentnim stručnjacima iz različitih oblasti čujemo mišljenja iz svih bitnih oblasti koje čine nacionalni brend“,
kazao je Rabrenović. Na protekle četiri konferencije, kakao je dodao, ugostili smo veliki broj stručnjaka iz Crne Gore, regiona i Evropske unije.
„U našem poslu razvoja nacionalnog brenda Crne Gore veliki partneri i pomoć su ljudi iz njemačke fondacije „Hans Zajdel“, koja nas već petu konferenciju svesrdno pomaže.
Rukovodilac Kancelarije Projekta „Hans Zajdel“ Fondacije za Srbiju i za Crnu Goru Lutz Kober kazao je da je za svaku državu, posebno Crnu Goru, od velikog velikog značaja da u globalnom svijetu koji se stalno mijenja sačuva svoj identitet i da se pozicionira u odnosu na svoje susjede.
„U proteklim godinama napravili ste odlučujuće korake ka razvoju izvornog identiteta nacionalnog brenda, čime ste učinili Crnu Goru vidljivijom i prepoznatljivijom u odnosu na već etablirane susjede. Mi smo svjesni da razvoj i etabliranje nacionalne marke jeste zahtjevan i dugotrajan proces koji je ostvaren tek kroz kontinurani rad. Ovaj proces zahtjeva donošenje važnih odluka, kao što su izbor ciljne grupe i definisanje potrebnih instrumenata za ciljnu grupu“,
kazao je Kober kojem je uručena Zahvalnica za doprinos procesu razvoja nacionalnog brenda Crne Gore.
Tokom tri dana trajanja Konferencije biće organizovana četiri panela, i to: „Masovni, elitni ili eko kulturni turizam“, „Individualni sportisti ili reprezentacija kao ambasador brenda države“, „Potrošački etnocentrizam i brendiranje države“ i „Tradicionalne ili moderne vrijednosti za pozicioniranje države“. Na panelima će govoriti eminentni univerzitetski profesori, istaknuti crnogorski sportisti, predstavnici ministarstava iz Crne Gore i regiona, kao i rukovodioci značajnih crnogorskih i regionalnih institucija.
Konferenciju o nacionalnom brendiranju organizuje Ministarstvo ekonomije, a finansira njemačka fondacija „Hans Zajdel“.
“Konstatovano je da turizam predstavlja jako moćan instrument za promociju države u svijesti inostrane javnosti i da bi Crna Gora trebalo da se orjentiše na održivi turizam, kao najbolji način za postizanje benefita iz ove oblasti. Zaključak drugog panela je da sport i crnogorski sportisti i reprezentacije predstavljaju najbolje ambasadore države i njenog nacionalnog brenda u svijetu, dok je u okviru panela posvećenog tradicionalnim, odnosno modernim vrijednostima, konstatovano da se njihov značaj za prepoznatljivost države ogleda u istovremenom isticanju tradicionalnih crnogorskih vrijednosti i praćenju i promovisanju onih modernih”, naveo je Rabrenović.

meCrnogorski available languages

Top