>>>
> Ekonomija Crna Gora > Vlada CG: kreditni rejting za Crnu Goru za 2016. (S&P i Moody’s) – komentar

Vlada CG: kreditni rejting za Crnu Goru za 2016. (S&P i Moody’s) – komentar

meCrnogorski available languages

  • Standard & Poor’s potvrdio raniji rejting B + / B, smanjen izgled ekonomije iz stabilnog u negativan.
  • „Moody’s“ je smanjio rejting Crne Gore sa Ba3 na B1.
Kreditna agencija „Standard and Poor’s“ (S&P) objavila je Izvještaj za Crnu Goru za 2016. godinu, kojim je potvrđena ranija procjena potencijala ekonomskog rasta Crne Gore uz ocjenu ‘B + / B‘, uz izmjenu izgleda ekonomije iz stabilnih u negativne. Stručnjaci S&P procjenjuju da će crnogorska ekonomija do 2019. godine aprokosimativno rasti u prosjeku od oko 3%, zahvaljujući razvojnim projektima koji se realizuju dominantno u oblasti turizma, energetike i saobraćajne infrastrukture.
Iako prepoznajući multiplikativne pozitivne efekte izgradnje autoputa Bar-Boljari, analitičari pomenutih agencija upozoravaju na potencijalnu mogućnost većih troškova u toku izgradnje, koje bi mogle povećati potrebu Crne Gore za dodatnim finansiranjem, ali i povećanja kamata. U tim dijelu, rizik je vezan za kursne razlike, ali su prepoznate namjere države da preduzme mjere u cilju zaštite od istog.
Razlog smanjenja izgleda naše zemlje je, prema procjenama navedenih u izvještajima, nastavak tendencije rasta nivoa javnog duga i deficita kao glavnih rizika za stabilnost i održivost javnih finansija u narednom periodu. Rastući dug, kako je objašnjeno, može značajno da limitira kapaicitet adekvatnog reagovanja na spoljne i unutrašnje šokove, uzimajući u obzir vrlo ograničenu monetarnu i fiskalnu fleksibilnost naše zemlje, dok je povećanje deficita rezultat većih izdataka za socijalna davanja, zarada i penzija. Prepoznati su, takođe, i Vladini kontinuirani napori na suzbijanju sive ekonomije i povećanju poreske discipline, koji bi, u narednom periodu, mogli podstaknuti veću ekonomsku aktivnost i dovesti do veće participacije prihodnih institucija.
Izvor: Vlada CG

meCrnogorski available languages

Top