>>>
> Finansije i investicije > EP: Vraćanje povjerenja u finansijska tržišta

EP: Vraćanje povjerenja u finansijska tržišta

meCrnogorskienEnglish available languages

Referentne vrijednosti se naširoko koriste za praćenje razvoja tržišta. Međutim, finansijski skandali su pokazali da su referentne vrijednosti kao što su libor i euribor podložni manipulacijama. U maju 2015. godine, poslanici Evropskog parlamenta su raspravljali te glasali o novom zakonodavstvu koje će omogućiti potpunu transparentnost svih referentnih vrijednosti. Podnosilac izvještaja sa preporukama Cora van Nieuwenhuizen iz Holandije je izjavila: “Učinjen je korak naprijed ka omogućavanju buduću jačinu i preciznost referentnih vrijednosti”

Šta su referentne vrijednosti?

Referentne vrijednosti (eng. Benchmarks) su indeksi koji mjere rad nečega. Primjenjuju se npr. za kamatne stope na međubankarskom tržištu u Lonodnu (libor) ili u eurozoni (euribor); tržišta sirovina kao što su zlato ili sirova nafta; te za tržište deviza. Referentne vrijednosti se koriste kao polazna osnova za finansijske ili ugovore u privredi. Tako se npr. kamatne stope za kredit se obično određuju kao vrijednost euribora uvećan za određenu premiju.

Manipulacija referentnim vrijednostima

Kako bi referentne vrijednosti služile svrsi, moraju biti pouzdane i neutralne. Međutim, njihova dnevna vrijednost je često određena potezima svega nekoliko krupnih igrača na tržištu. Tokom 2012/13 godine, agencije u Evropi i SAD-u su pokrenuli istrage o manipulacijama libora i euribora. U decembru 2013. godine, Evropska komisija je kaznila osam banaka sa ukupno 1,7 milijardi eura jer su učestvovali u kartelu koji je imao za cilj uticaj na libor i euribor. Pored pomenutih, još je nekoliko banaka kažnjeno za slične prekršaje u 214. godini.

Nove istrage

Izvještaj EP-a ima za cilj da jasno utvrdi razlike između kritičnih ili sistemski značajnih i manje kritičnih referentnih vrijednosti u cilju da ne poveća rad administratora manjih indeksa. Međutim, kritične referentne vrijednosti koje prati veliki obim trgovine moraće da se pridržava principa njihove proizvodnje i izračunavanja koje je postavila Komisija Međunarodne organizacija za obveznice. Njih će nadgledati nadzorni kolegijum kojim predsjedava Evropropska uprava za obveznice i tržišta (ESMA) i nadzorni organi članica.

 

Izvor: EP

 

meCrnogorskienEnglish available languages

Top